28 Март 2024, 17:40 Днес (11) | Вчера (12)

Започват извънредни отчети на водата и тока

06 Април 2017 09:15 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2017, 01:15

Хората могат и сами да засекат електромерите си, но ако го декларират предварително

Отчитане на водомерите по новите цени, които влязоха в сила от 1 април, започва "Софийска вода". Извънреден отчет ще направят и от ЕРП-тата, които също ще получат увеличение от средно около 1% от 7 април. Причина за поскъпването на тока е утвърдената по-висока цена на газа с почти 30% от началото на месеца, докато за "Софийска вода" резкият скок се оправдава с бизнес плана на концесионера, пише в. "Сега".

От "Софийска вода", която получи увеличение от 18% - по 2.15 лв. за кубик вода с ДДС вместо досегашните 1.82 лв., обясниха пред в. "Сега" как ще става отчитането на водомерите. "Когато през периода на фактуриране има промяна на тарифата, не е необходимо да имаме отчет точно в деня, от който се прилага новата тарифа - във всеки случай не можем да отчетем всички 630 000 клиенти в един ден", заявиха от ВиК дружеството. От оператора обясниха, че клиентите се отчитат в различни периоди. По тази причина конкретният период се разделя на два подпериода - преди и след въвеждане на новата тарифа. Фактурираните количества също ще бъдат разделени пропорционално в зависимост от броя на дните в двата подпериода и средното дневно потребление.

Новата тарифа за водни услуги се прилага за периодите на потребление, които започват от 1 април. "За момента "Софийска вода" не издава фактури с новата тарифа, защото все още фактурираме потреблението преди 1 април", обясниха от концесионера. И дадоха пример - ако отчетният период е между 15 март и 14 април, след промяна на тарифата от април, първият подпериод ще бъде 15 - 31 март. Той ще бъде таксуван по старата тарифа. Новите цени ще важат за втория подпериод - от 1 до 14 април.

Енергодружествата ЕВН и ЧЕЗ вече обявиха, че започват извънреден отчет на електромерите, след като бъдат одобрени новите цени на тока. Засичане на уредите ще направи и "Енерго -Про". От ЕВН обясниха, че дават възможност на клиентите сами да направят отчета си и после да подадат данните на компанията. Тази възможност е само по желание и не отменя редовния месечен отчет на уредите от страна на дружеството. Който обаче държи сам да засече електромерите, трябва да заяви това с декларация в офис на ЕВН в периода 7 - 11 април включително. При попълването се посочват ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Възможност за самоотчет дават и от ЧЕЗ.


ЗАДОЧНО

В момента "Булгаргаз" няма резерви да коригира цените на природния газ, заяви вчера служебният министър на енергетиката Николай Павлов, който е и бивш шеф на компанията. Дружеството има огромни несъбрани вземания, като само "Топлофикация София" му дължи над 120 млн. лв. "Ако имаше резерви, КЕВР щеше да ги намери", допълни Павлов. Ден по-рано бившият енергиен министър Теменужка Петкова обяви, че повишението на цените е капан и призова дружеството и КЕВР да потърсят начин да ограничат поскъпването на газа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив