19 Март 2024, 13:28 Днес (6) | Вчера (10)

Започват проверки и на трите електроразпределителни дружества

11 Януари 2019 17:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 януари 2019, 17:27

Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите

От следващата седмица стартират проверки на трите електроразпределителни дружества – CEZ, EVN и "Енерго про”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ проверките ще приключат до 25 януари включително, предаде бТВ. Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите. Целта е да видят дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат. Ще се проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. Това е една от мерките за стабилизиране на свободния пазар на електроенергия.
Според данните, в последните дни трите дружества изкупуват 30% от електроенергията в сегмента "ден напред".  Заради извънредното търсене, цената в определени дни скачаше с до 300%, което принуди част от тежката индустрия временно да ограничи произоводството. В понеделник регулаторът очаква конкретни предложения от държавните енергийни дружества, които са основния производител на ток за борсата - как да се увеличи предлагането на електроенергия в пиковите часове, така че да се избегнат драстични скокове в цената.
От регулатора за пореден път увериха, че поскъпване на тока за бита, с процент по-висок от инфлацията, няма да има.
"Съвместни екипи на Министерство на енергетиката и КЕВР ще проверят дейността на трите енергоразпределителни предприятия. Това, което ще бъде обект на проверка на трите дружества от страна на Министерство на енергетиката касае техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, на електромерните табла. От страна на Регулатора ще бъдат извършени проверки в рамките на компетентността на КЕВР", каза още министърът.
Министър Петкова обясни, че тази мярка е продиктувана от проведения преди броени дни извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество. "Основната тема беше свързана със сектор енергетика и по-специално с цените на свободния енергиен пазар. Притесненията и въпросите, които бяха поставени и от страна на синдикатите и от страна на бизнеса, предизвикаха доста широк отзвук", каза Петкова и поясни, че днес председателят на КЕВР доц. Иван Иванов я е поканил на среща по тези въпроси.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив