29 Септември 2024, 02:22 Днес (0) | Вчера (0)

Започна двудневно работно съвещание с посланиците на Република България в страните членки на ЕС

13 Октомври 2005 15:25 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Ръководителите на българските дипломатически мисии и ръководството на МВнР, както и представители на други ведомства, ангажирани с изпълнението на ангажиментите в процеса на евроинтеграция, ще обсъдят хода на ратификацията на Договора на България за присъединяване към ЕС

Те ще дискутират какво е необходимо да бъде направено още за неговото ускоряване и в кои области трябва да бъдат положени допълнителни усилия.
Една от задачите, очертани пред българските посланици, е процесът на ратификация да приключи успешно в разумни срокове. Обсъждат се и други актуални въпроси на Комуникационната стратегия за присъединяване на България към ЕС.
Посланиците споделиха опита от страните, в които са акредитирани, проблемите, които се поставят, и вижданията на партньорите.
През първия ден посланиците имаха среща с президента на Р България Георги Първанов. Държавният глава подчерта необходимостта активно да се разясняват усилията, които България полага за изпълнение на поетите ангажименти. Той обърна внимание, че интензивната законодателна дейност, както и работата по прилагане на законодателството, не дават основание да се говори за забавяне на България.
Участници в срещата бяха приветствани и от заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин. (Текстът публикуваме отделно.)
Работата на съвещанието продължава с обща дискусия, в която вземат участие представители на Министерството на външните работи, на  администрацията на президента на Републиката, Министерския съвет, Народното събрание  и други ведомства, имащи отношение по процеса на евроинтеграция.
Изказване направи министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, а ръководителят на Делегацията на Комисията на Европейския съюз в София посланик Димитрис Куркулас поднесе приветствие. Водещ на дискусията бе заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив