28 Март 2024, 16:26 Днес (10) | Вчера (12)

Започна евакуацията на хората от опасните къщи в "Аспарухово"

24 Юни 2014 11:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юни 2014, 11:21
Булфото

Евакуират хората от опасните къщи във варненския квартал "Аспарухово". Хората се настаняват в хотели, както и в приюта на Варненската митрополия

На извънредно заседание на Общинския съвет днес ще се вземе решение за подпомагане на близките на загиналите, ще се поемат погребения, безплатни прегледи за роднините. И днес училищата и детските градини на територията на "Аспарухово" не работят. Намаляват доброволците. От общината призовават хората, които могат, да отидат в помощ на пострадалите, уточнява БНР.

Във Варна и Добрич продължава бедственото положение. Жертви на водния ад във Варна са 12 души, сред тях са 3 деца, продължава издирването на 6-годишния Марин. В Добрич почина един човек след невижданите наводнения. Остава и опасността от локални и внезапни наводнения. Повишено е нивото на реките Арда, Марица, Тунджа, Русенски лом, Велека.

Във Варна продължава разчистването на кв. "Аспарухово". В дейностите през изминалите дни се включиха над 800 доброволци от града и от страната.

Вчера под развалините във варненския квартал Аспарухово откриха трупа на 3-годишната Жана Шопова. Тялото на детето бе открито в края на улица "Горна студена". На черната улица смъртта си намериха седем души. 23 юни бе обявен за ден на национален траур в памет на жертвите на наводненията.

Спасителни екипи продължават да извършват аварийни и спасителни дейности на територията на град Добрич. До обяд вчера пожарникарите и спасителите са извършили 51 операции по отводняване и почистване на обществени и частни обекти. По разпореждане на Кризисния щаб са сформирани нови екипи от 40 пожарникари и спасители с 30 отводнителни мотопомпи, които отводняват постройки и инфраструктура по поречието на река Добричка. Пет екипа продължават да работят и на територията на кк "Албена".

Вчера в катедралния храм "Свето Успение Богородично" Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи трисагий в памет на жертвите от катастрофалните наводнения. На излизане от катедралата президентът Росен Плевнелиев даде кратко изявление, в което заяви, че кметът и областният управител трябва да излязат от бюрата си и да отидат при хората. "Държавата ще направи всичко възможно да подпомогне бедстващите от цялата страна", категоричен бе държавният глава.

Припомняме, че трагедията започна в четвъртък вечерта – 19 юни, когато към 17 часа се изля пороен дъжд, описван от очевидци като "из ведро" и "водопад". България бе разтърсена от информациите за потопа във Варна, който взе жертви. Във вечерните часове приливна вълна с височина 2-3 метра, удари част от кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. На следващия ден хората описваха ситуацията с една дума: Вода. Пострадалите определиха случилото се като "Ад". "Нещо страшно беше", "Такова чудо не е било", "Колите минаваха пред очите ми като клечки за зъби". Пострадалите бяха в шок.

Трагедията обаче показа и нещо ново за българите - стотици доброволци от цялата страна се включиха, за да помогнат на хората да почистят домовете си от насипите и калта. Включи се и армията с техника и хеликоптери, както и МВР. Откриха се дарителски сметки, започнаха кампании за събиране на дрехи и помощи. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов вече съобщи, че с по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че всички щети от наводненията ще бъдат покрити.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив