18 Април 2024, 10:24 Днес (2) | Вчера (11)

Започна подготовката за председателството на ЕС от страна на България през 2018 г.

12 Януари 2015 16:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 януари 2015, 15:12

Последните ротационни председателства са възможно най-евтините, но нямам данни за по-евтино от 60 млн. евро

Имаме сериозната задача да направим това председателство смислено и красиво, да промени не просто ЕС, но и България, каза в МС днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева по време на 400-то заседание на Съвета по европейски въпроси, предаде БТА.

Председателството трябва да отвори пътя на България в много посоки. Ще натрупаме опит и експертиза, свързани с европейските въпроси, ще се научим да отстояваме нашите интереси и ще натрупаме преговорни умения, подчерта Кунева. То ще помогне и на репутацията на България в ЕС и в целия свят.

Страните обикновено започват подготовката си за председателство на ЕС около четири години по-рано, каза Кунева. В близките месеци Министерски съвет ще направи промени в постановление номер 85, свързано с организационния механизъм на подготовката.

Планът за подготовка ще включва обучения и курсове по втори и трети чужд език на администрацията, както и преговорни умения и кариерно планиране на служителите, планиране на бюджет и на инфраструктура, включително и на сградите с конферентни възможности, каза Кунева като сравни подготовката на председателството с тази на военна операция.

Последните ротационни председателства са възможно най-евтините, но нямам данни за по-евтино от 60 млн. евро, каза Кунева.

Подготовката на председателството ще бъде включена в бюджетната прогноза за 2016-2018 година. За тази година специално финансиране няма, но ще се опитаме да ползваме пари от оперативните програми, от бизнеса, както и да ползваме помощта на доброволци и студенти. Ще следваме принципа на икономични председателства, но искаме да бъдем видими, да покажем българското - репутацията не може да бъде измерена с някакво число, подчерта Кунева.

Един от първите преговарящи за членството на България в ЕС Владимир Кисьов посочи, че освен че трябва да сме добре подготвени за председателството трябва и да сме "нахакани" в смисъл да отстояваме българските интереси. Бившият външен министър Соломон Паси каза, че Меглена Кунева е единственият български политик, който в продължение на три мандата, макар и непоследователни, отговаря за европейската политика на България.
Той предложи заседанията по време на председателството да се виртуални и така да се пестят пари от самолетни билети и от хотели.

Гергана Паси допълни, че на това председателство трябва да се гледа като на инвестиция в идеи и в създаването на екипи. Тя пожела на сегашния екип да е този, който ще осъществи председателство. Ако всичко върви нормално, точно по време на нашето председателство ще има редовни парламентарни избори и този факт също трябва да се планира, каза Гергана Паси.

България ще председател на ЕС в специално време - мандатите на ЕК и на Европарламента изтичат през 2019 година и се очаква "да хванем" най-интензивния период на законодателна дейност, каза Меглена Кунева.

Основни теми по време на нашето председателство ще бъдат Финансова рамка на ЕС за програмния период след 2020 година; Преглед на Стратегията 2020, развитието на дигиталната икономика, както и преговорите със страните-кандидати за ЕС и най-вече с държавите от Западните Балкани. Ние имаме интерес от изграждане на район със стабилност, просперитет и сигурност на Балканите. Разработване на нова Стратегия за стабилност и
сигурност може да стане само заедно с ЕС. Няма как България да изгради свой план за миграция и даване на убежище, това може да стане само с целия ЕС, каза Кунева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив