29 Март 2024, 01:44 Днес (0) | Вчера (11)

Заради COVID-19 Fitch преразгледа прогнозата за европейските животозастрахователи

24 Март 2020 11:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 март 2020, 11:56

Агенцията намали прогнозата от „стабилна“ на „негативна“ за секторите на животозастраховането във Франция, Германия, Нидерландия и Великобритания

Рейтинговата агенция Fitch Ratings преразгледа прогнозата по рейтингите  за секторите на животозастраховането във Франция, Германия, Нидерландия и Великобритания от "стабилна" на "негативна". Италианският животозастрахователен сектор остава с негативна прогноза. Промяната е обусловена от повишения риск от коронавирусната пандемия и от свързаното в това въздействие върху кредитното качество на животозастрахователите.

Според Fitch, промяната отразява значително увеличената неопределеност за животозастрахователите, свързана със съществената трансформация на финансовите пазари, която може да се проточи много напред във времето. Секторът е  подложен и на рязък ръст на смъртността, който ръст към момента е неопределен.
Fitch отбелязва, че в близко бъдеще влошаването на ситуацията на пазара на акции и снижаването на процентните ставки ще окаже натиск върху доходите, резервите и капитала на животозастрахователите.
В по-дългосрочна перспектива агенцията очаква, че потенциалните устойчиви трусове в икономиката като цяло ще доведат до влошаване на кредитните пазари, което ще доведе до ръст на дефолтите по облигациите и заемите и ще окаже допълнителен натиск върху платежоспособността и нивото на капитала и, като следствие, ще активира действията на регулаторите.

Агенцията очаква, че несигурността на финансовия пазар да повлияе на финансовите показатели на застрахователния сектор поради редица причини, включително увеличение на натиска върху инвестиционната доходност и процентния марж, както и снижение на комисионния доход заради снижение на балансовата стойност на активите. Очаква се, че сериозните ограничения в ежедневието в много европейски страни ще окажат съществено  негативно влияние върху развитието на бизнеса в близко бъдеще.
Рейтингованите компании в европейската животозастрахователна индустрия ще продължават да имат изгода от силните балансови показатели, включая много силните показатели по Solvency II, доброто качество на активите и много силната ликвидност.

Fitch отбелязва, че даже до коронавируса основните показатели в някои европейски животозастрахователни сектори са отслабнали заради рязкото неочаквано снижение на процентните ставки през миналата година и очакванията, че процентните ставки ще останат свръхниски за продължителен период от време.

Предстои рейтинговата агенция да направи обзор на всички рейтинговани европейски животозастрахователи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив