13 Май 2024, 01:17 Днес (0) | Вчера (0)

Заради демографския срив Световната банка ни препоръчва застраховка за старини

20 Септември 2013 14:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 септември 2013, 14:34
Булфото

Възниква въпросът кой ще се грижи за възрастните хора в бъдеще. Вероятно все по-голям дял от отговорността ще падне върху правителството. Затова от Световната банка предлагат да се обсъди възможност за въвеждане на задължителна застраховка за дългосрочни грижи

До 2050 г. работната сила у нас ще намалее с около 40 процента. Ще възникнат проблеми при плащането на пенсии и осигуряването на здравни грижи, гласи шокиращ анализ на Световната банка за развитието на България в следващите 30 години. Сред решенията, които предлагат експертите на банката, са намаляване на периодът на майчинството и вдигане на социалните осигуровки.

За да не рухне пенсионната система, ескепртите са изчислили, че вноските за пенсия трябва да скочат с 6 процента. Такова сериозно учеличение обаче може да има негативно влияние върху пазара на труда, затова се предлага ръстът да е с около 2 процента.

Ще нарастне и нуждата от дългосрочни грижи. Възниква въпросът кой ще се грижи за възрастните хора в бъдеще. Вероятно все по-голям дял от отговорността ще падне върху правителството. Затова от Световната банка предлагат да се обсъди възможност за въвеждане на задължителна застраховка за дългосрочни грижи.

В доклада на Световната банка се посочва, че България е на трето място в ЕС по най-висока средна възраст на населението. Преди нас са само Германия и Италия.На път сме да се превърнем в страната с най-голям спад на хората в трудоспособна възраст.

След 30 години се очаква един на всеки трима българи да бъде над 65 годишна възраст, а един на всеки двама ще бъде в трудоспособна.

Експертите на световната банка отбелязват, че застаряването на населението изисква промява в пазара на труда, образованието и здравеопазването. Ще е необходимо насърчаване на по-гъвкави условия на труд, както и адаптиране на работните места към нуждите на по-възрастната работна сила.

Ще се увели и делът на работниците от ромски произход. В доклада се посочва, че ромите вече представляват между 9 и 19 % от новите участници на пазара на труда.

Според анализът, застаряването на населението ще доведе до безпрецедентно търсене на здравна грижа, а качеството и ефективността на здравеопазването у нас изостава.

От Световната банка съветват още управляващите да се въздържат от извънредни увеличения на пенсиите - да увеличават плавно възрастта за пенсиониране, докато тя стане еднаква за мъже и жени, и да намалят периодът на майчинство, който в момента е 2 години и е сред най-дългите в света.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив