Тъжна новина от италианския град Тревизо обиколи света на кулинарията
Ресторантът Le Beccherie, където е създаден може би най-известният сладкиш на всички времена – тирамисуто ще затвори врати за винаги на 30-ти март, съобщава вестник Кориере де ла Сера.
През 70-те години на миналия век, главният готвач на ресторанта Роберто Лингуаното (наричан Лоли) създава прочутият десерт, станал любим на цял свят, като видоизменя стара императорска рецепта от времената на Древния Рим. Той прави сладкиша специално но поръчка на съпругата на собственика Алдо Кампеол – Ада.
На мобилният си телефон, собственикът на ресторантът потвърдил тъжната новина, казвайки че на 30-ти март, той ще се разплати с доставчиците и служителите и ще затвори врати за винаги. Култовото заведение е открито през далечната 1939 година и устоява на пожарищата на Втората световна война, но уви, кризата се оказва по-голямото зло и сега, точно 75 години след откриването си Le Beccherie затваря врати.
На италиански думата "тирамису" означава буквално "ободрѝ ме". Съществуват различни идеи за произхода на този десерт – Венеция, Тревизо, Флоренция.
В книгата "Storia della Cucina Italiana", написана и издадена от Масимо Алберини през 1992 г. един от водещите експерти в областта на италианската кухня, няма рецепта за Тирамису. Авторът на една от най-известните кулинарни енциклопедии Антонио Пикинарди, включва сладкиша едва във второто издание на своята "Dizionario di Gastronomia" от 1993 г., като за произхода изказва мнение, че вероятно произхожда от Венеция или Тревизо.
Важно е да се знае, че оригиналната форма на десерта Тирамису е била кръгла, въпреки че бишкотите предполагат използването на правоъгълна или квадратна тава. С течение на времето мнозина се опитват да променят някои от основните съставки, като кафето например, създавайки вариации: тирамису с ягоди, ананас, малини, горски плодове и т.н
• Оригинална рецепта за тирамису
Продукти: 200 г сирене маскарпоне, 2 яйца, 150 г захар, около 24 броя бишкоти, десертно вино Марсала или ром, кафе.
Начин на приготвяне:
Отделете жълтъците от белтъците на яйцата. Разбивайте жълтъците със захарта, докато се получи светла и пухкава смес, добавяйте сиренето маскарпоне на малки части. Разбърквате внимателно. Правилото е за всеки 100 г маскарпоне едно яйце. Добавете разбитите на сняг белтъци и оставете крема за около 30 минути да почине. В това време пригответе десертното вино Марсала. Ако не разполагате с такова, използвайте ром. Сварете и кафето като го оставете да изстине малко. Потапяйте за секунди бишкотите и ги нареждайте в тавата, след това покрийте с крема. Така направете няколко последователни пласта бишкоти/крем, като трябва да завършите с крем. Декорирайте с горчиво какао, поръсено през сито. Непременно оставете да престои в хладилника поне 3-4 часа преди да сервирате.