29 Март 2024, 17:37 Днес (12) | Вчера (11)

Заради липса на работна ръка фирми търсят помощта на роботи

26 Октомври 2020 09:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 октомври 2020, 09:27
БНТ

От хотела посочват, че са повишили с 50% приходите от румсървис

Пандемията от COVID-19 вече има отражение и върху плановете на индустрията. Проучване на Асоциацията по роботика и автоматизация, направено сред 32 компании в областта на производството на автомобилни компоненти, мебели и електроника, показва забавяне на оптимизацията. На този фон данните показват, че заради липса на работна ръка фирми отправят поглед в бъдещето, за да търсят помощта на роботи, предаде БНТ.
В столичен хотел за обслужването по стаите персоналът разчита на робота Руми. "Рецепционистът вкарва в робота артикула, набира номера на стаята. От там нататък роботът автоматично тръгва, сам си вика асансьора отива пред стаята, когато е пред стаята телефонът звъни, за да информира гостите, че е навън. Гостът трябва да натисне само едно копче, за да вземе артикула", разказа Светослав Панев, генерален мениджър на хотел.
Роботът няма почивен ден. От хотела са изчислили, че спестява по 8 часа на персонала, което дава възможност времето да се използва за други задачи.
"Успяхме да повишим с 50% приходите от румсървис благодарение на робота чрез по-ниски цени за румсървиз съответно гостите поръчват повече", похвали се Светослав Панев.
Настройките на робота отнемат два дни. Заснема се целия хотел и се прави виртуална карта на стаите. За една година роботът е навъртял приблизително 620 километра. Недостатъци обаче имат дори и машините.
"И роботът може да се оплаква, защото има функция, когато нещо стане и не знае къде се намира на 10-ата минути звъни на рецепцията и се оплаква, че има някакъв проблем", каза Светослав Панев.
У нас приложението на подобни разработки обаче все още остават изключение за сметка на индустриалните роботи. В четири фабрики за автомобилни компоненти, например, работят 92 работа. Проучване на асоциацията по роботика показва, че се увеличава броя на компаниите, които имат нужда от автоматизация заради недостиг на работна ръка.
"Българската индустрия е роботизирана на нива от около 20%. В България има над 40 компании, които се занимават с изкуствен интелект", каза Кристиян Михайлов, Професионална асоциация по роботика и автоматизация.
"Технологиите правят повече работни места, отколкото отнемат. Примерът е с колите и каруците, примерът е и с парния двигател", каза Йонко Чуклев, финансов анализатор и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.
В момента най-търсените роботи са логистичните и тези за доставка. Търсене има и за помощници в областта на дезинфекцията и почистването. В Европа Германия е лидер по внедряване на роботи в производството.
"Има инсталации на роботи на стойност над 13 млрд. долара на световно ниво за последната година", каза Кристиян Михайлов, Професионална асоциация по роботика и автоматизация.
В Азия най-популярни са хуманоидните роботи. За масово навлизане обаче все още е твърде рано да се говори.
"Прогнози има много. Най-ранните са около 2040 г. - 2050 г., но истината според мен е, че сме много, много далеч от този момент. Все пак изкуственият интелект трябва да напредне значително. В момента казано просто, изкуственият интелект е един код от единици и нули, който просто може да смята по-бързо", заяви Йонко Чуклев, финансов анализатор и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.
У нас най-желаната дейност за автоматизация е свързана с контрола на качеството и административните дейности като събиране и обработване на данни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив