03 Май 2024, 17:41 Днес (0) | Вчера (13)

Заради пожари няколко общини обявиха бедствено положение

10 Август 2022 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 август 2022, 10:32
МВР, илюстративна снимка

Борбата с огнените стихии продължава вече няколко дни

Продължава гасенето на огромния горски пожар между панагюрските села Елшица и Левски. Над 200 души се борят с огнената стихия, от въздуха гасят и вертолети от авиобаза Крумово. Работата им е затрудена от силния вятър - това каза за Радио Пловдив областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, цитиран от Областна администрация. Овладени са по-голямата част от огнищата, но за съжаление излезе вятър, който продължава да усложнява нашата работа. На терен има около 80 огнеборци, също толкова служители на всички горски стопанства и също толкова доброволци и много техника", каза Величков. Той е разпоредил на РИОСВ да направят всички необходими замервания на въздуха.
"Радостното е, че няма превишение на нито една норма и въздухът е чист", каза още областният управител на Пазарджик. Няма данни за пострадали хора или изгорени къщи в зоната на пожара.
Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов пристигна вчера на място, за да се срещне с горските служители, огнеборците и доброволците, участващи в овладяване на стихията.
"Държавните горски територии, които са обхванати от пожара в землищата на селата Левски и Елшица в Пазарджишка област, са засегнати безвъзвратно. Най-вероятно масивите ще бъдат изсечени и залесени отново". Това заяви заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов заедно с него на място е и областният управител на Пазарджик – Трендафил Величков.
Пожарът обхвана над 2 хиляди декара смесени гори, създадени със земеделски площи, но няма пострадали хора от имотите. До късно снощи бяха прокарани 10 метра просеки, за да се спре пътят на огъня, но опасността от разпространението му все още не е преминала, каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.
Зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов благодари на хората, които над 20 часа се борят с огнената стихия. Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза - Крумово ще участва в гасенето на големия горски пожар, съобщиха от Министерство на отбраната.
В областта заради пожарите е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Там също се очаква военен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски да се включат в гасенето, по искане на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщиха от Министерство на отбраната.
"Пожарите все още не са локализирани заради силния вятър. Повикан е и булдозер от Мини Марица-изток, който вече работи на терен". Това каза за областният управител Минко Ангелов.
 "Единият е територията на Бисер-Белица-Черна могила, а другият - Доситеево, Йерусалимово и Изворово". Изгорели са необитаеми къщи. Опасност за населението няма. Щетите тепърва ще бъдат оценявани.
Той заяви, че магистрала "Марица" ще бъде затворена, за да се избегнат пътни инциденти: "Сигурно ще затворим АМ "Марица" защото пожарът от Доситеево и Ерусалимово слиза надолу". Пожарите в Момково и Вълче поле са овладени.
"Продължава да гори сметището край село Вишеград, в което се депонират отпадъците на всички седем общини в областта, като временно е преустановен приемът на отпадъци", каза заместник-кметът на Кърджали инж. Катя Митовска.  Тя допълни, че това е причина в областния и в другите градове в региона да се забавя процесът на сметосъбиране. Заедно със свои колеги, заместник-кметът направи пореден обход на мястото.
Държи се постоянна връзка с пожарната служба. На място са пожарни и тежкотоварна техника, като периметърът се облива периодично. Няма опасност за близките населени места, но заради духащият вятър село Глухар, намиращо се само на няколко километра от сметището е в пушек, установи проверка на място.
Все още не е ясно кога пожарът ще бъде напълно потушен, обясняват от пожарната и общината.
През вчерашния ден отново пламнаха дюните в Несебър. Пожарът пламна между сградите в кв. "Черно море". Запалили са се отново сухите треви на дюните, които горяха и в понеделник.Две пожарни гасят огъня.
Движението в района беше спряно. Кварталът беше задимен, а хората притеснени. В гасенето се включиха и доброволци. Овладяването на пожара е затруднено заради силния вятър и високите температури.
Припомняме, че пожарът пламна в понеделник - 8 август. Много от хотелите са обгазени и обхванати от гъстия дим.
Сигнал за горящи сухи треви и растителност край вилна зона "Росенец" е подаден през вчерашния ден. Огънят потушават противопожарен автомобил и трима огнеборци. Вследствие на задимяването е починал 71-годишен мъж, обитавал вила в района.
С огъня са се борили противопожарен автомобил и трима огнеборци. Сухи треви и растителност горяха и край село Белила. Там са гасили три автомобила с осем огнеборци.
Модул от 20 военнослужещи с пет автомобила от Втора механизирана бригада-Стара Загора от състава на Сухопътните войски подпомагат действията на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово, съобщиха от Министерство на отбраната.
Ново огнище избухна и край Стара Загора миналата вечер. Изгорели са няколко къщи. Възрастна жена е била евакуирана от пламъците.
В борбата с огъня са се включили армейски части, служители на общините Стара Загора и Чирпан, горските стопанства от двата града и множество доброволци.
По-късно от огъня са засегнати борови, смесени широколистни и иглолистни гори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив