23 Май 2024, 13:13 Днес (6) | Вчера (6)

Заради снеготопенето е активирано Оперативното звено в МОСВ

26 Март 2015 12:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 март 2015, 12:56

С повишено внимание ще се наблюдават водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Струма и Места

Заради очакваните повишения на речните нива след обилното снеготопене, от 13:00 чaса днес Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите е активирано в 24 часов режим на работа, включително в почивни и празнични дни.

Според компетенциите на министерството се следи състоянието на реките и язовирите и се изпраща информация до всички ведомства, които е необходимо да се мобилизират и в случай на нужда да предприемат действия: МВР, Министерството на земеделието и храните, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на енергетиката, Министерството на здравеопазването и областните управители.

"Има изключително добра координация между отговорните институции, при нужда ще бъдат предприемани конкретни действия, за да няма никакъв риск за хората и имуществото им", категорична е министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

 С повишено внимание ще се наблюдават водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Струма и Места.

В следобедните часове ще има валежи от дъжд, главно в южните райони на страната, които през нощта срещу петък ще обхванат цялата страна. Количества до полунощ ще са между 1 и 6 л/кв.м. В петък валежи от дъжд ще има в цялата страна, в Южна България на места ще са временно интензивни и по-значителни. Сумарните количества в по-голямата част от страната ще са между 10 и 20 л/кв.м, а на места в Южна България - до 30-40 л/кв.м. В планините ще духа умерен и силен южен вятър, а температурите ще са положителни до около 2000 м, в по-ниските райони ще има условия за интензивно снеготопене.

В събота валежите ще продължат. Количествата ще са 10-15 л/кв.м., в Североизточна България – до 30 л/кв.м.

Водните количества в реките в по-голямата част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. В резултат на прогнозираните високи температури, са възможни по-значителни повишения на водните нива в страната.

В петък и събота се очаква значителен отток, формиран от снеготопенето, както и високата почвена влага. Той ще доведе до съществени повишения на речните нива почти в цялата страна.

Вчера МОСВ предупреди чрез МВнР Турция и Гърция за възможността да се повишат нивата на реките, за да могат двете съседни държави да вземат нужните превантивни мерки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8002
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив