25 Април 2024, 01:41 Днес (0) | Вчера (12)

Заразени даряват кръв, не им казват, че са инфектирани

15 Юни 2016 08:56 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 юни 2016, 08:59

Десетки донори с цироза, не разбрали за хепатита навреме

Заразени с хепатит хора даряват кръв. Те не знаят, че са инфектирани, от центровете по трансфузионна хематология я изхвърлят, след като излязат резултатите, но не им казват, че са носители на заразата. Това алармира пред "Монитор” Силвана Лесидренска - председател на сдружение "Хепактив". Десетки донори на кръв са развили цироза, тъй като не са разбрали за хепатита навреме, за да се лекуват, разказа още тя. По думите й  човекът трябва да бъде уведомяван лично от съответния център, ако е носител на някаква зараза, както се практикува в Гърция, Великобритания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Франция, Хърватия и Нидерландия, или да бъде съобщавано и на личния му лекар, както се прави в Германия. Пациентската организация е изпратила предложението си до Министерството на здравеопазването. Тя настоява за промяна в Наредба 18, която регламентира кръводарителската дейност и Закона за кръвта и кръвните продукти.

Според документа "донор на кръв, чиито резултати от изследване за антиеритроцитни антитела е положителен, се информира и се насочва към личния лекар за допълнителни изследвания и консултации. От същото лице се взема отново кръв при липса на противопоказания и след отрицателен резултат от изследване за антиеритроцитни антитела, извършено не по-рано от 6 месеца от първото изследване”. В нея обаче не е споменато точно как лекарят ще бъде уведомен, след като във формуляра, попълван от желаещия, не е посочен телефон и адрес на кабинета му.

Практиката е центровете по хематология да уведомяват районните здравни инфекции за тези случаи, които на свой ред да уведомяват инфектирания. Всеки човек трябва да знае здравословния си статус и да не го крие, лаконичен бе директорът на Националния център по хематология д-р Николай Андреев. Същото мнение изрази и д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК. Организацията е дългогодишен партньор в кръводарителските акции на центъра.

Кръвните центрове работят перфектно, хората биват уведомявани, няма необходимост от промяна на нормативната база, обясни д-р Даниела Дариткова – председател на здравната комисия в парламента. Кръвта се изследва задължително за всички видове хепатит, ХИВ, прави се и васерман. Единственият риск е, ако дарителят е в т. нар. прозоречен период, но това е повече изключение, отколкото правило, допълни д-р Дариткова. Тя обясни, че самите кръвни центрове също уведомяват дарителите, ако е установено, че са носители на инфекциозно заболяване. По думите й има механизъм да бъде уведомяван и личният лекар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив