23 Септември 2024, 05:21 Днес (0) | Вчера (0)

Засилва се държавният контрол в застраховането

24 Септември 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Агенцията за застрахователен надзор обяви в четвъртък, че в нова наредба е предвидено през 2003 г. увеличение на застрахователните суми по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за леките автомобили.

Увеличението ще е средно около 13 на сто. От агенцията съобщиха, че министърът на финансите вече е одобрил и нарастване на покритията по щетите за неимуществени вреди с 50% и за имуществени - със 75 на сто. Предложението ще бъде внесено в Министерския съвет като проект за изменение на Наредбата за задължителното застраховане.
Предвижда се за всяко събитие с едно увредено лице лимитът на отговорност да се увеличи от 60 хил. лв. на 90 хил. лв., а за събитие с две и повече увредени лица - от 100 хил. лв. на 150 хил. лв. За причинени имуществени вреди минималната застрахователна сума се увеличава със 75% и става от 40 хил. на 70 хил. лв. за всяко събитие.
Мярката е свързана с ангажимента да бъдат достигнати до 2005 г. минималните лимити на отговорност по директивите на ЕС. Според изискванията на съюза сумата за неимуществени вреди за всяко събитие при едно увредено лице е 350 хил. евро, а при имуществени вреди е 100 хил. евро, без значение на броя на увредените лица.
Промени в Закона за застраховането предвиждат възстановяването на задължителния характер на застраховка "Злополука" на пътници в обществения транспорт. Тя беше отменена през 2000 г. със Закона за железопътния транспорт. "С промяната обезщетение за злополука ще се заплаща, независимо от вината на водача на превозното средство, ако пътникът е имал билет или карта”, обясни директорът на АЗН Румен Гълъбинов. Досега те бяха задължени да имат задължителна застраховка "Гражданска отговорност на превозвача", характерът на която обаче не предполага изплащане на обезщетение на пострадалите при злополука, ако се докаже в съда, че вината не е била на водача на автомобила за обществен транспорт.
Агенцията за застрахователен надзор вече ще има правото да налага принудителни административни мерки на застрахователни компании. Тя ще може да накаже застраховател или акционер, притежаващ над 10% от акциите му или на някои от органите на управление, когато са нарушили разпоредбите на закона, застрашават интересите на застрахованите лица, нарушават условията, при които им е издадено разрешението, извършват сделки, които засягат финансовата стабилност на застрахователя. Институцията ще може да налага мерки за финансовото оздравяване на застрахователя, да го задължи да увеличи капитала си в определен срок, да разпореди да се освободят едно или повече лица, които управляват дружеството, и др. Актовете й подлежат на незабавно изпълнение и няма да могат да се обжалват по административен и съдебен ред. Те могат да се обжалват само пред Върховния административен съд, като това не спира тяхното изпълнениe. От Асоциацията на българските застрахователи изразиха преди време недоволство от правомощията, които се дават на АЗН. Депутатът от "Коалиция за България" Георги Пирински подкрепи недоволството на застрахователите с аргумента, че от началото на следващата година ще започне да действа общата комисия по финансов надзор над застраховането, пенсионните дружества и капиталовия пазар и АЗН ще се влее в нея.
С промените в закона при придобиване на над 1% от акциите на компанията ще е необходимо първо да се докаже произходът на средствата. Текстовете гласят, че местно или чуждестранно лице пряко или чрез свързани лица не може да придобива пет или повече на сто от акциите на застрахователно дружество без предварително писмено разрешение от АЗН. Всяко последващо увеличаване на акционерното участие, в резултат на което се придобиват или надхвърлят 25, 34, 50 или 67 на сто от акциите на едно застрахователно дружество, да се извършва след предварително писмено разрешение от агенцията за всеки отделен случай.
Всички оплаквания срещу застрахователни компании ще минават през помирителна комисия към Асоциацията на българските застрахователи. Това предвиждат поправките в Закона за застраховането, които бяха приети от парламента вчера. Комисията ще разглежда всички спорове между застрахователите и техните клиенти, ще разяснява правата на застрахованите и на кандидатите за застраховане и ще посредничи за извънсъдебно решаване на проблемите. След създаването на органа жалба срещу застраховател пред Агенцията за застрахователен надзор (АЗН) може да се подаде само ако в тримесечен срок, след като е била уведомена комисията, тя не е предприела никакви действия. Становищата на комисията обаче няма да имат обвързваща сила и не възпрепятстват подаването на иск пред съд или арбитраж.
Новият орган трябва да бъде създаден на разноски на Асоциацията на застрахователите в тримесечен срок след влизането на закона в сила (три дни след публикуването му в Държавен вестник). Ако това не стане до този срок, агенцията ще трябва да посочи по своя инициатива трима членове на комисията и определя тяхното възнаграждение. Според текстовете на закона членовете на комисията трябва да са с висше юридическо или икономическо образование, да имат поне тригодишен стаж в областта на застраховането и да са независими.

Силвия Генова

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7531
GBP 2.4796 2.4887 2.3296
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив