30 Април 2024, 12:13 Днес (5) | Вчера (10)

Засилват се аргументите за намаляване на лихвите през юни

04 Април 2024 16:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2024, 16:40

Представителите на Европейската централна банка са все по-уверени, че инфлацията се връща към целевото ниво от 2%, а аргументите за намаляване на лихвените проценти се засилват, показват протоколите от последното заседание на ЕЦБ на 6-7 март, съобщава информационна агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

В началото на март ЕЦБ запази водещите си лихви на рекордно високи нива, но започна предпазливо да полага основите за тяхното намаляване през юни, твърдейки, че банката е постигнала добър напредък по отношение на намаляването на инфлацията, дори ако рисковете, идващи от растежа на заплатите, остават обезпокоителни.

"Членовете на ЕЦБ изразиха повишена увереност, че инфлацията е на път да спадне устойчиво и своевременно до целта от 2%. Въпреки че беше разумно да се изчакат постъпващите данни и доказателства, аргументите за обмисляне на намаления на лихвите се засилиха", показва стенограмата от мартенското заседание на централната банка.

От това последно заседание насам данните показват по-нататъшен спад на инфлацията и умереност в повишението на заплащането на труда, докато индикаторите за икономическия растеж предполагат, че може да има умерено възстановяване.

Следващата среща на ЕЦБ е на 11-ти април и нейните членове вероятно ще запазят очакванията си за намаляване на лихвените проценти през юни, особено след като мнозина от тях вече подкрепиха подобен ход.

Но е малко вероятно те да се ангажират с последващи ходове (сери понижения на лихвите), въпреки че участниците на финансовите пазари залагат на сумарно понижение на лихвите с 88 базисни пункта до края на 2024 г., което се равнява на три или четири съкращения с по 25 базисни пункта.

Основна несигурност е дали Федералният резерв на САЩ също ще започне да намалява лихвите това лято, като заседанието на Фед през юни е след срещата на ЕЦБ.

Въпреки че ЕЦБ може да се справи сама, различия в лихвената политиката с тази на Фед може да отслабят еврото спрямо долара и да накарат някои инвеститори да преместят портфейлни инвестиции през Атлантическия океан, отслабвайки въздействието на съкращенията на ЕЦБ.

Икономиката на еврозоната обаче, която сега е в шестото си поредно тримесечие близо до стагнация, изостава от повечето други икономики и инфлацията също очевидно се връща към целевото ниво,  подкрепяйки аргументите за по-ниски лихви.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив