27 Април 2024, 02:55 Днес (0) | Вчера (11)

Застраховайте рисковете на професията

26 Септември 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

При новата система на здравеопазване лекарите носят огромна отговорност за всяко свое професионално действие.

Все още обаче не са осъзнати достатъчно съществуващите възможности за намаляване на рисковете, които носят евентуалните грешки при манипулации, погрешни диагнози и др., които са неотменна, макар и нежелана, част от напрегнатата работа на медика.
Застрахователите у нас са разработили продукта "Обща гражданска отговорност", съставна част от който е застраховката "Професионална отговорност на лекари и стоматолози". По тази застраховка трети лица се обезщетяват срещу причинените им вреди вследствие некачествено изпълнение или неизпълнение на професионалните задължения от страна на лекари, стоматолози или друг медицински персонал.
Застрахователните премии зависят от лимита на отговорност, броя на застрахованите лица и вида на приложената медицинска помощ.
В зависимост от спецификата на дейността могат да се приложат и определени отстъпки от застрахователната премия, като най-често те зависят от броя на застрахованите лица.
Сред изключените рискове най-често са вреди, предизвикани от СПИН, хепатит, пластична хирургия, определени гинекологични манипулации и др. Възможно е след допълнителна договорка със застрахователите част от тях да бъдат покрити срещу завишение на застрахователната премия.
При условие че присъдените обезщетения са над тези лимити, пострадалите имат право да заведат граждански иск към виновните за разликата от присъдената сума и лимита на отговорност, договорен със застрахователите. Обезщетения се изплащат само в рамките на лимитите на отговорност.
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отпуска на практикуващите лични лекари определена сума. Всеки лекар може да си направи разчет каква част от нея може да задели за съответните застраховки, с което да сподели отговорността със застрахователите.
Освен това при застраховка на голям брой лекари или стоматолози се ползват допълнителни отстъпки и преференции.
Друго предимство, което предоставят някои застрахователни дружества, е, че за застраховката плащат само застрахованите лекари или стоматолози, а останалият медицински персонал автоматично се застрахова безплатно.
При всеки застраховател в общите условия съществуват т. нар. изключени рискове. Пластичната хирургия често попада в тази група. Една от причините, че при такава интервенция доказването на наличие или липса на някои вреди е субективно и изключително трудно. Срещу допълнително договорена премия и ако е предвидена в условията му такава възможност, застрахователят може да приеме да застрахова и някои от изключените рискове. Така при причиняване на евентуален дефект вследствие неправилна интервенция на пластичния хирург и при доказване на неговата вина, можете да предявите съдебна претенция към съответния лекар. В случаите обаче на наличие на застраховка и покрити конкретните рискове обезщетението до посочения в застрахователния договор лимит ще се изплати от застрахователя. Ако вредите са над този лимит, имате право отново по съдебен път да претендирате за разликата в сумата между паричния еквивалент на вредите и изплатеното ви от застрахователя обезщетение.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив