20 Май 2024, 10:32 Днес (3) | Вчера (0)

Застраховайте се срещу ухапване от куче

28 Февруари 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Нови осем души бяха ухапани от кучета през изминалата седмица само в София. Рискът да ви ухапе куче през зимния период се увеличава, но застрахователите предлагат защита срещу такива инциденти.

Пострадалите в столицата при такива инциденти от началото на годината до сега вече са единадесет. Повечето от потърсилите помощ в единствения за София Противобесен център в Първа градска болница са във възрастта 48 ­ 55 години. Има и един 17-годишен младеж, уточни дежурната лекарка в центъра
д-р Дочка Кавкова. Петима от наранените ще наблюдават кучетата 14 дни. Няма институция, която по принцип се ангажира със залавянето и наблюдаването на такива четириноги. Ако сте нападнати от някое бездомно куче, колкото и да е абсурдно, ще трябва лично да го наблюдавате дали няма да побеснее. След 14 дни, ако ухапаният пожелае, му се поставя противобясна ваксина.
Три от новите жертви вече са започнали петстепенния курс на ваксинация. "Само в един от новите случаи на нахапани е виновен домашен любимец. Останалите седем са пострадали от улични кучета. Раните са със средна тежест", допълни д-р Кавкова.
Стандартната застраховка на домашни любимци, която предлагат компаниите, обикновено не включва покриването на риска домашния ви любимец да нападне някого. Единствено когато инцидентът стане по време на киноложка изложба, можете да разчитате на стандартните покрития. В този случай ще трябва заедно с агресивния си питомник и пострадалия зрител да отидете при медицинския пункт, който всяко такова изложение следва да изгради. Там ще ви бъде издаден медицински документ, документиращ случилото се, на базата на който застрахователната компания ще изплати обезщетение на засегнатото лице.
В общия случай застрахователите включват риска от ухапване от куче в продукта "Злополука". Тя може да бъде сключена във вариант "Индивидуална" или "Групова". Ако имате сключена такава застраховка и бъдете ухапани от куче, трябва да подадете молба-декларация по образец на застрахователната компания или "по най-бързия начин" да уведомите дружеството, може и по телефона. Вторият документ, който трябва да представите, е копието от полицата по застраховката, покриваща риска, или ако е групова и не е на ваше име, а на името на работодателя ви ­ да предоставите копие от списъка на застрахованите с договора лица или удостоверение от предприятието си за основателността на иска. Не забравяйте да приложите и болничния лист или епикризата, удостоверяващи лекарското мнение за нараняването.
От МЗК "Европа" коментираха специално за КЕШ, че компанията предлага няколко варианта на застраховка "Злополука", която покрива рисковете от ухапвания. В нея на базата на три рискови групи при предварително уговаряне на лимита на отговорност се предлага обща застраховка или застраховка на служителя по време на работа. Най-масовите покрития, които се избират от клиентите, са 2 ­ 3 хиляди лв., като се предлага като разширение на стандартните условия възможността да се изплатят и медикаментите, използвани при лечението. Цената на полица, която покрива всички тези рискове и е сключена за застрахователна сума от 3000 лева, е между 10 и 20 лева годишно в зависимост от рисковата група, в която попадате според професията си.
По принцип по застраховките "Злополука" не се предвиждат суборгационни или регресни искове от страна на застрахователя, но всеки засегнат може да заведе граждански иск срещу собственика на кучето или срещу общината, ако кучето е безстопанствено.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив