02 Юли 2024, 08:36 Днес (0) | Вчера (5)

Застраховането и хазартът са с нови правилници

10 Януари 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Министерският съвет одобри в четвъртък устройствените правилници на Агенцията за застрахователен надзор и Държавната комисия по хазарта, както и тарифата за таксите, събирани от агенцията.

Според приетите документи в Агенцията по застрахователен надзор, оглавявана от Румен Гълъбинов, ще има три дирекции. Това са "Обща административна", "Разрешение и специализиран надзор" и "Проверки и финансов надзор". Към всяка от дирекциите ще има по два отдела.
Според държавния експерт от Агенцията за застрахователен надзор Йордан Чуков в тарифите за таксите, които ще се събират по Закона за застраховането, няма съществени промени. Има увеличения за някои такси, но само с около 10 лв. "Стремим се да стимулираме застрахователния пазар, който показва изпреварващо развитие спрямо останалите финансови сектори", заяви Чуков.
Според направените в края на миналата година поправки в Закона за хазарта от 1 януари 2002 г. Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта се преобразува в двете нови ведомства. Държавната комисия по хазарт пое Георги Петров, а начело на Агенцията за застрахователен надзор застана Румен Гълъбинов.
Гълъбинов и Петров наследиха бившия председател на единната агенция Григор Господинов. С решение на правителството от началото на декември той беше назначен за изпълняващ длъжността на мястото на бившия депутат Христо Христов. Тогава Христов заяви, че освобождаването му е по политически причини.
Проблемите на двете ведомства дойдоха от това, че с поправките в закона автоматично се прекратиха трудовите взаимоотношения на служителите на старата агенция, а новоназначените директори нямаха право да преназначат подчинените си, докато кабинетът не одобри устройствените им правилници.
Преди време председателят на комисията по хазарта Георги Петров заяви, че ще преназначи всички служители от старата агенция, но ще му се наложи и да обяви конкурс за новооткритите места. В агенцията и комисията в момента работят около седемдесет души.
Това, че правителството прие устройствените правилници на двете ведомства, едва ли ще реши кадровия им проблем заради предстоящите конкурси. На практика застраховането и хазартът остават без регулиращи органи за поне месец, през който са възможни и злоупотреби. От одобрението на Агенцията за застрахователен надзор зависи дали застрахователите ще могат да предлагат нови услуги на своите клиенти. Освен това в този период нито едно дружество не може да кандидатства за нов лиценз.

Силвия Генова

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8270
GBP 2.4796 2.4887 2.3108
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив