23 Април 2024, 22:15 Днес (6) | Вчера (13)

Застраховането на киберрисковете – скъпо и не винаги ефективно

03 Юни 2016 15:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юни 2016, 15:08
Под лиценза на creativecommons

Застрахователните премии при лимит от 1 млн. лири стерлинги може да достигнат до 30 хил. лири

Застраховането на киберрисковете е призвано да защити от заплахи ИТ-сектора.Ето защо не е изненада, че застрахователите по света го предлагат като оптималният избор.

"Ако обаче си мислите, че застраховката ще ви осигури надеждна и безупречна защита от всякакви заплахи, следва да преразгледате възгледите си за високите технологии", оспорва това мнение Джейсън Харт, вицепрезидент и технически директор по защита на данните в Gemalto. C нарастването на кибер угрозите за всяка компания е добре да изучи всички възможности за защита, защото застраховането на киберрисковете може да се окаже доста скъпо, препоръчва той.

Според резултати от изследване, проведено от британската асоциация Airmic, която се занимава с управление на рискове и със застраховане, размерът на застрахователните премии при лимит от 1 млн. лири стерлинги може да достигне 30 хил. лири. 

Защо премията е толкова висока?

Един от проблемите, с които се сблъскват застрахователите, е , че те, както и компаниите, които застраховат, са принудени да работят в не съвсем проучена сфера на дейност. Кибер-рисковете трудно се поддават на прогнозиране, а ситуацията се утежнява още повече от нежеланието на компаниите като цяло да дават информация за изтичане на данни или за сривове в системата от страх да не навредят на репутацията си, съобщава рейтинговата агенция Standard & Poors.

Отсъствието на яснота при определянето на конкретните  рискове неизбежно води до поскъпване на застраховката. Освен това, без ясно определяне параметрите на застрахователните рискове, застрахователите се съсредоточават само върху познатите рискове, които са в състояние да разпознаят, например загуба на данни, използване на вредоносен код и др. С други думи, застрахователите се стремят да сведат потенциалните си загуби до минимум, което е напълно разумно за тях. Последствията за бизнеса обаче са в това, че в резултат на този подход застраховането на кибер рисковете вече става не така ефективно.

Застраховането е способно да снижи общите загуби от изтичане на данни, но незначително, сочи изследване на компанията Ponemon "Cost of Data Breach Study: Global Analysis".
Въпреки това, ако компания няма такава застраховка, трябва да е готова да поеме цялата отговорност , считат привърженици на този застрахователен сегмент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив