14 Май 2024, 09:25 Днес (1) | Вчера (12)

Застраховането, финансите и бизнес услугите са разкрили 52 хил. нови работни места

11 Юни 2014 14:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юни 2014, 15:00
Под лиценза на creativecommons

Всеки пети работодател в България планира да наеме нови служители в периода юли - септември

През първите четири месеца в областите финанси, застраховане, имоти и бизнес услуги са разкрити 52 хил. нови работни места.

Това показва регулярното проучване на заетостта на компанията за подбор на кадри "Менпауър България".

Лятото и съживяването на строителните дейности прави сектора с най-рязък скок на очакваната нетна заетост спрямо второто тримесечие. Тя възлиза на 15%, или с 14 процентни пункта повече спрямо месеците април - юни. През третото тримесечие на 2013 г. обаче нетната заетост в сектора е била по-висока – 22%. Работодателите правят прогнозите си на база очаквани проекти, т.е. това може да е обяснението за разликата на годишна база, пояснява Василева. В същото време тя добавя и че по нейни наблюдения по-голяма част от проектите през това тримесечие не са свързани с ново строителство, а с поддръжка или обновяване на съществуващи сгради и пътища.

Оживление има и в търговията, като то е особено силно – 14 процентни пункта, спрямо тримесечието година по-рано. През миналата година по това време все още имахме стачки и работодателите бяха притеснени, може би сега вече оценяват ситуацията по друг начин или просто очакват повече продажби по време на летните отпуски на хората, казва Василева.

Без да е изненада, най-много работни места се очаква да бъдат създадени в сферата на хотелиерството и ресторантьорството заради разгара на летния туристически сезон. По региони обаче прави впечатление, че с най-силни планове за наемане е Русе, където нетната заетост е 21%. Това е и най-оптимистичната прогноза за региона от началото на проучването на "Менпауър България" през 2012 г., а основната причина за това е появата на нови инвестиционни проекти.

"Хотелиерите по българското Черноморие имат спешна нужда от поне 100 хил. квалифицирани работници през следващите три месеца", казва Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. Тя разказва, че в момента се провежда обучение за спасители сред абитуриенти от социални домове с финансиране от Български червен кръст. Очаква се и 1400 студенти да бъдат в хотели и ресторанти, а заплатите им да се поемат от европейската програма за студентски практики.

Всеки пети работодател в България планира да наеме нови служители в периода юли - септември.  Последната анкета е проведена сред общо 753 работодатели и изследва нагласите им за наемане на персонал през третото тримесечие. Само 5% от тях споделят, че планират съкращаване на служителите си, а мнозинството (76%) няма да правят промени. Това означава, че нетната заетост (разликата между плановете за наемане и съкращаване) се запазва на ниво от 14% за второ тримесечие. 

Най-голям ръст за наемане на нови служители се очаква при малките компании (21%), следвани от големите (19%), средните (13%) и микрофирмите (8%).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив