04 Октомври 2024, 22:22 Днес (1) | Вчера (1)

Застрахованите загуби от наводненията в Централна Европа вероятно ще варират между 2,5 и 3,5 млрд. евро

09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2024, 10:04

Moody's RMS Event Response изчислява, че застрахованите загуби от наводнението в Централна Европа между сряда, 11 септември и четвъртък, 19 септември вероятно ще бъдат в диапазона от 2,5 милиарда евро до 3,5 милиарда евро (2,8 до 3,9 милиарда щатски долара), съобщава xprimm.com

Тази оценка на загубите включва най-засегнатите райони в Чехия, Австрия, Полша, Словакия, Унгария, Германия и Италия. Moody's RMS Event Response изчислява, че по-голямата част от загубите се дължат на Чехия, Австрия и Полша.

Широкоразпространеното наводнение беше предизвикано от обилни и постоянни валежи, които паднаха между 11 и 19 септември 2024 г. в обширна област от Централна и Източна Европа, която се простира чак до Румъния. През този период общите валежи в най-засегнатите райони на Долна Австрия и Западните Карпати на места надхвърлиха над 400 милиметра (15,7 инча).

Валежите се свързват с бавно движеща се област с ниско налягане над Централна Европа, която донесе топли, влажни въздушни маси от Средиземно и Черно море към Централна Европа. При среща със студен полярен въздух по пътя си на юг, тази влага се утаява, усилена от принудително издигане над Судетите (Чехия, Полша и Германия), Карпатите (предимно Словакия и Румъния) и Алпийските планински вериги.

Системите с ниско налягане с траектории от Средиземно море през Централна Европа са известни също като циклони от тип Vb на Ван Бебер и са отговорни за някои от най-тежките наводнения в Централна и Източна Европа, като например през 1997, 2002, 2013 г. и повечето наскоро през май/юни тази година.

Тези европейски наводнения от 2024 г., по-специално през май/юни и сега септември, отново подчертават колко важно е от гледна точка на моделирането на наводненията за застрахователната индустрия да улови реалистично ключови елементи като предшестващи условия, събития от тип Vb, корелации между страните, защити от наводнения и комбинирани речни и плувиални наводнения.

Тази оценка на загубите се основава на анализ на наводненията с помощта на Moody's RMS™ Europe Inland Flood HD модели, отразяващи щети на застраховано имущество, развалено съдържание и прекъсване на бизнеса в жилищни, търговски, индустриални и селскостопански имоти и автомобилни линии.

Той също така взема предвид източниците на увеличаване на загубите след събитие (PLA), последните инфлационни тенденции, нарастването на експозицията и увеличенията на застраховането. Оценката не включва застраховани загуби от немоделирани експозиции, като транспортни и комунални инфраструктурни линии на бизнеса или култури. 

Щефи Улеман-Елмър, директор, Управление на моделни продукти, Moody's: "Наводнението през този септември напомня за дългата история на тежки и широко разпространени летни наводнения, които могат да засегнат много страни едновременно в Централна и Източна Европа.

Това събитие беше уникално по няколко начина. Първо, системата с ниско налягане, наречена "Буря Борис", беше дълготрайна и донесе обилни валежи и внезапни наводнения в голяма област от Източна Румъния до Северна Италия. След разрушителните си валежи над Австрия, Чешката република и Полша, Борис беше непрекъснато доставян от влажни въздушни маси и пое на запад, носейки екстремни валежи в италианския регион Емилия Романя. В новата история само наводнението от август 2002 г. е засегнало по-широк район.

Второ, моделът на времето и свързаните с него силни валежи и наводнения бяха прогнозирани повече от седмица предварително. Бяха активирани вериги за предупреждение и планове за реагиране при катастрофи за координиране на усилията между щатите, регионите и общностите и бяха предприети превантивни мерки като изпускане на вода от резервоари преди събитието.

Трето, инвестициите в защита срещу наводнения се изплатиха. Като се има предвид дългата история на наводненията в региона, с течение на времето бяха направени значителни инвестиции за подмяна и препроектиране на съществуващи защити и за добавяне на нови структури за намаляване на риска, като язовири, диги и зони за задържане на наводнения.

Тези мерки направиха съществена разлика в резултата от загубата за това събитие в сравнение по-специално със събитията от 1997 г. и 2002 г. Най-забележителното е, че събитието не е довело до сериозно наводняване на застроени зони по протежение на големите реки Елба, Дунав и Одер, тъй като вълната от наводнения, натрупана от планинските райони, е била или ограничена чрез задържане, или безопасно разпространена през градове с повишени защити от наводнения.

Въпреки това общностите и щатите са изправени пред голяма сметка за ремонт или възстановяване на инфраструктурата и спасяване на неосигурени домакинства. Въпреки че проникването на застраховките срещу наводнения като цяло се е увеличило през последните две десетилетия, разпространението на застраховки за жилища, които включват покритие срещу наводнения, все още е много ниско в региони като Италия, Полша и други или където покритието е ограничено, като Австрия.

Повечето от общите прогнозни застрахователни загуби ще бъдат задържани от застрахователите, но трябва да се очаква известно възстановяване от презастраховане. Като цяло 2024 г. бележи още една скъпа година с няколко наводнения в баланса на застрахователите. Проактивното управление на рисковете от тежки метеорологични условия и разбирането на връзката не само между страните, но и между опасностите стават все по-важни."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив