15 Май 2024, 17:18 Днес (12) | Вчера (11)

Застрахованите загуби от природни бедствия отново преминават прага от 100 милиарда USD през 2022 година

31 Март 2023 10:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 31 март 2023, 10:24

Природните бедствия доведоха до глобални икономически загуби на обща стойност 275 милиарда щатски долара през 2022 г., от които 125 милиарда щатски долара бяха покрити от застраховка, според Swiss Re.

С урагана Иън във Флорида, рекордни щети от градушки във Франция, наводнения в Австралия и Южна Африка, зимни бури в Европа и САЩ, както и суши в Европа, Китай и Северна и Южна Америка, 2022 г. беше втората поредна година, в която застрахованите щети от природни катастрофи надхвърлиха границата от 100 млрд. USD . Това потвърждава тенденцията за 5 – 7% средногодишно увеличение на застрахователните загуби през последните три десетилетия, разкрива последният сигма доклад на Swiss Re. 

"Мащабът на загубите през 2022 г. не е история за изключителни природни опасности, а по-скоро картина на нарастваща експозиция на имущество, подчертана от изключителна инфлация", каза Мартин Бертог, ръководител на отдел "Опасности от катастрофи" в Swiss Re. "Въпреки че инфлацията може да намалее, нарастващата концентрация на стойност в райони, уязвими от природни катастрофи, остава ключов двигател за увеличаване на загубите. За нашата индустрия това е призив едновременно да отразява най-новото излагане още по-внимателно в оценките на риска, като същевременно продължава да подкрепя обществото да бъде по-добро подготвен."

Инфлацията оказва влияние върху стойността на застрахованите активи

Тъй като природните бедствия продължават да нанасят материални щети по целия свят, търсенето на покритие нарасна. В същото време инфлацията се повиши през последните две години, достигайки средно 7% в развитите икономики и 9% в нововъзникващите икономики през 2022 г. Ефектът от високите цени е повишаване на номиналната стойност на сгради, превозни средства и други застрахователни активи, по този начин се увеличават застрахователните искове за щети, причинени от природни бедствия.

"Икономическата буря не е свършила и лихвените проценти вероятно ще трябва да се увеличат допълнително предвид съществуващия инфлационен натиск. Това означава по-високи разходи за финансиране и в резултат на това доставчиците на капацитет вероятно ще останат по-предпазливи при разполагането на капитал поради редица причини, включително оценка на риска и опит със загубите. Според нас, тъй като по-високите експозиции се сблъскват със свиващ се риск апетит, импулсът за покачване на цените, по-високите задържания и по-строгите срокове и условия вероятно ще продължат", каза Jérôme Jean Haegeli, главен икономист на Swiss Re Group.

Основният причинител на загубите от урагана Иън през 2022 г

Застрахованите загуби бяха до голяма степен предизвикани от урагана Иън, определено най-скъпото събитие за годината. Стигайки Флорида през септември като буря от категория 4, Ian доведе до очаквани застрахователни загуби от 50–65 милиарда USD. След урагана Катрина през 2005 г. Иън се нарежда като второто най-скъпоструващо събитие за застрахователна загуба от природно бедствие в sigma records.  

През февруари 2022 г. клъстер от бури (Юнис, Дъдли, Франклин) в Северозападна Европа предизвика комбинирани застрахователни загуби от над 4 милиарда щатски долара, което довежда общата сума за тази категория до почти двойно повече от средната стойност за предходните 10 години. Междувременно Франция отбеляза най-високите годишни загуби ( 5 милиарда щатски долара) от градушки.      

Глобалните загуби от наводнения бяха над средните, като основното събитие беше наводнението в източна Австралия през февруари-март 2022 г. Това доведе до застраховани загуби от 4,3 милиарда щатски долара, най-голямото събитие за искове за природни бедствия в Австралия.  

На противоположния край на спектъра на валежите, променливостта на времето и аномалните условия на атмосферна циркулация допринесоха за тежки суши и рекордни горещи вълни по целия свят. В Бразилия добивите на културите, особено соята и царевицата, пострадаха най-много, което доведе до застраховани загуби от 1 милиард щатски долара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив