28 Март 2024, 12:04 Днес (6) | Вчера (12)

Застраховател: 91% от шофьорите се разсейват от технологиите и не карат безопасно

24 Юли 2018 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юли 2018, 14:20

Почти целият свят шумно се бори с „войната по пътищата”, но в същото време колите се проектират за максимално разсейване на водачите

Девет от от всеки десет водачи на автомобили демонстрират рисково поведение, като половината от тях говорят по телефона (макар и с хендсфри). Само 22% обаче признават, че "действително ….са разсеяни шофьори”. Това показа неотдавнашно проучване на Léger от името на Allstate Insurance of Canada, пише TechNews.bg. Е, изследването и обхватът му трябва да бъдат взети с едно наум, защото проучването е правено в Квебек, където шофьорите имат "специфична” репутация; за тях се знае че карат бързо, псуват и размахват неприлични жестове, но пък мнозинството се смятат за перфектни шофьори. Почти като в България. Но не в това е въпросът.
Проблемът е друг: 91% се отличават с рисково поведение, казват изследователите. Много от шофьорите признават, че използват дадена технология, докато са зад волана. Близо четирима от десет (38%) казват, че използват интегрираните функции за смяна на музиката или мултимедийната опция "свободни ръце” (35%) за писане на текст или четене на имейли.
Близо четвърт признават, че използват телефоните си, за да звънят или приемат обаждане, да пишат текстово съобщение или да правят снимка. Почти толкова (23%) са и водачите, които се занимават с това да настроят своя GPS по време на шофиране.
Смяната на радиостанциите, гледането на карта и използването на безплатни телефони са напълно законни, даже са вградени в таблата за управление на автомобилите. Като че ли има технологична война: кой ще осигури най-легалното средство за разсейване на водачите, коментират анализаторите.
"Управлението на … превозно средство е огромна отговорност и споделянето на пътя с разсеян шофьор може да изложи живота на много хора на риск”, казва Денис Талбот, технологичен експерт и говорител на проучването за дистанцирано шофиране на Allstate Canada.
Компанията препоръчва на водачите да не се занимават с телефона си по време на шофиране, да планират маршрута си преди потеглянето и да програмират системата за музика преди тръгване. Най-важното, казва компанията, е да се фокусираме върху пътя.
Лятното шофиране може да бъде забавно, особено когато пътуваме с приятели и слушаме хубава музика – но хората често се изкушават да сменят музиката, да хапват нещо в движение или да щракат снимки по пътя.
"Не забравяйте, че всичко това са неща, които оттнемат вашите очи, ръце ии ум от пътя. Вашето внимание трябва да бъде върху шофирането, двете очи да са фокусирани върху това, което се случва пред вас – и ръцете ви да са на волана”, напомня застрахователното дружество. "Планирайте си места за паркитане и почивка за всяка друга дейност”.
Почти целият свят се е заел шумно и тържествено да се бори с "войната по пътищата”, за да намалим броя на жертвите на ПТП. Но в същото време колите се проектират за максимално разсейване на водачите, отбелязват някои анализатори.
Нещо повече, тези средства са напълно законни. Ако искаме да намалим броя на жертвите на пътя, трябва да направим точно обратното – да проектираме колите за това, за което са предназначени, и да вграждаме в тях възможно по-малко средства за разсейване на водачите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив