20 Април 2024, 04:29 Днес (0) | Вчера (10)

Застраховател: Време е за финансова обосновка на идеите за здравноосигурителен модел

19 Март 2019 13:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2019, 16:33

Конкуренцията в здравеопазването трябва да е на всички нива, смята застрахователният експерт

За да може пациентът да получи качествено здравеопазване на разумна цена, това може да стане само в условия на конкуренция и тя трябва да бъде на всичките нива на една истинска здравна реформа – както на ниво Каси, така и на ниво болнични заведения. Това каза за БНР Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на Еврохолд. Според Бошов е необходимо да се остойности какво точно получава пациентът срещу 8% здравна вноска, защото в момента това не е ясно. "Първата и основна стъпка е да се дефинира един базов пакет, в който на база на солидарността да се остойности какво точно може да се получи срещу тези 8%. Ако разчетите покажат, че базовият пакет не е възможно да бъде покрит от 8%, едва тогава да се мисли дали е необходимо увеличение или тази част да се поеме от едни разумни доброволни здравноосигурителни пакети", предложи Бошов.
"За да може да бъде предложен наистина смислен здравноосигурителен модел, който да бъде приет от обществото и от всички заинтересовани, е необходимо да има ясен отговор на въпросите. Все още не сме на етап, на който да има ясна финансова рамка не само колко се плаща за неосигурените лица, но и въобще какви са разходите на българите за здравеопазване, какви са разходите на министерството и на Здравната каса и оттам да стъпим на конкретни цифри, на които да се търси решение за по-справедлив модел", коментира още той.
По думите му в работните групи, които бяха създадени, се е получила нелоша дискусия, като всички участници са дали мнението си.
"Оттук нататък е много важно здравното министерство да продължи с по-нататъшните етапи, а не отново да спрем нещо, за което може би най-накрая е назрял моментът да бъде решено. Надявам се, че оттук нататък ще се премине именно към финансовата обосновка на идеите, които се чуха".
Кирил Бошов се надява, че тази година може да бъде година на промяната. По думите му една такава цялостна реформа отнема между 5 и 10 години.
Въпросът е можем ли да ѝ поставим основите в рамките на тази година, посочи той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив