28 Март 2024, 10:08 Днес (3) | Вчера (12)

Застраховател инвестира в разработката на ваксина срещу COVID-19

20 Май 2020 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2020, 11:49

VIG подкрепя биотехнологичната компания Apeiron Biologics, която прави изпитвания на лекарство срещу коронавирус

Vienna Insurance Group  (VIG) инвестира в австрийската биотехнологична компания Apeiron Biologics AG, която в момента работи по лекарство срещу COVID-19. Лекарството е разработено с участието на Йозеф Пенингер, изследовател в областта на молекулярната имунология, и вече се прилага при група от пациенти с COVID-19 като част от клинични изпитания в различни точки в Европа.
Базирана във Виена, компанията Apeiron специализира в откриването и разработката на нови имунотерапии срещу рак и лекарства за лечение на респираторни заболявания. Вследствие на пандемията от Ковид-19 фокусът на компанията в момента е поставен върху разработване на лекарство за борба с новия вирус. Чрез сътрудничество си с Apeiron, VIG се стреми да даде своя принос в борбата с новия вирус, което от своя страна ще ѝ позволи да изпълни социалните отговорности, поети от нея към обществото. "Като застраховател най-важната ни задача е да предпазим хората от рискове. В настоящата ситуация здравето е в центъра на вниманието и предвид нашия голям портфейл в сегмента на здравното застраховане и животозастраховането, основен приоритет за нас е да подкрепим здравната защита и превенцията на заболявания. Нашата инвестиция в Apeiron представлява една дългосрочна и значима възможност да изпълним обещанието да "защитим важното", като същевременно се съобразяваме с нашите икономически цели", коментира Елизабет Щадлер, главен изпълнителен директор на групата.
Като част от своята програма за управление "Agenda 2020", VIG вече прилага мерки, насочени към грижата за здравето и физическото състояние и засилва дейността си в сферата на здравното осигуряване. Придобиването на дял в Apeiron чрез увеличение на капитала следва тази посока и така се вписва изцяло в общата стратегия на групата.
Настоящото клинично изпитание във Фаза II за ваксина срещу COVID-19, разработена от Apeiron, се основава на резултатите от нейните изследвания във връзка с вируса на ТОРС (SARS). Разработено от екип с участието Йозеф Пенингер, медицински изследовател от областта Горна Австрия, лекарството APN01 е създадено в отговор на първата епидемия от ТОРС през 2003 г. за лечение на остри увреждания на белия дроб и остър респираторен синдром, който се явява основната причина за смърт в случаите на COVID-19. APN01 имитира клетъчния рецептор ACE2, чрез който вирусът на SARS заразява клетките и по този начин спира свързването на вируса с клетките. Благодарение на своя двоен механизъм то също предпазва белодробната тъкан от инфекции, причинени от вируса. В момента медикаментът се тества в Австрия и няколко други европейски страни, като част от клиничните изпитания и се прилага при една първоначална група от пациенти с COVID-19. "APN01 е един от малкото терапевтични подходи, насочени конкретно към коронавируса и едно от най-съвременните лекарства за лечение на Ковид-19. Ако резултатите от клиничното изпитание са положителни, вероятно това ще позволи процедура за бързо одобрение в Европа и бързо пускане на лекарството на пазара. Ето защо ние с радост приветстваме VIG като нов основен инвеститор с увеличението на нашия капитал. Много благодарни сме на групата за нейната подкрепа и принос за овладяване на настоящата пандемия", заяви Питър Люелин-Дейвис, главен изпълнителен директор на Apeiron Biologics AG.
"Съвместно с други изследователи, нашата лаборатория предостави първите ин виво доказателства (в жив организъм), че протеинът ACE2 е основният рецептор за SARSCoV-2 и има потенциал да защити белите дробове. Щастлив съм, че въз основа на години научноизследователски и развойна труд, в момента APN01 (разтворима форма на човешкия протеин АСЕ2) е в клинично изпитание за потенциално лечение на пациенти с  COVID-19. Инвестицията на Vienna Insurance Group допринася съществено за по-нататъшното развитие на това възможно лекарство и подкрепя важните усилия за намиране на ефективно лечение в борбата срещу Ковид-19", обясни професор Йозеф Пенингер, основател на Apeiron и член на Надзорния съвет, който е и професор в Университета на Британска Колумбия.
Създадена през 2003 г. от професор Йозеф Пенингер, APEIRON Biologics AG е европейска частна биотехнологична компания със седалище във Виена, специализирана в откриването, разработката и пускането на пазара на нови имунотерапии срещу ракови и респираторни заболявания. През 2017 г. APEIRON получава одобрение за пускането на пазара в ЕС на медикамента APN311 (динутуксимаб бета, Qarziba®) за лечение на деца с невробластом, като лицензира ексклузивните глобални правата за този продукт към EUSA Pharma Ltd. Освен това, APEIRON използва свой патентован механизъм за блокада на главна имунна контролна точка, който позволява на естествените защитни сили на човешкото тяло да се борят с туморите. Клиничната програма APN401 на APEIRON представлява първа по рода си автоложна клетъчна терапия за засилване на имунната реактивност чрез вътрешноклетъчната главна имунна контролна точка Cbl-b. В момента компанията провежда клинични изпитания на APN01 в Европа с цел използването му за лечение на Ковид-19. Проектите и технологиите на APEIRON се основават на стабилен портфейл от патенти, а партньорства с водещи фармацевтични компании и академични институции подчертават експертния капацитет на APEIRON за развитие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив