15 Май 2024, 05:17 Днес (0) | Вчера (11)

Застраховател отказа обезщетение за пометена от свлачище къща

13 Юли 2015 11:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юли 2015, 11:22

Имотът е застрахован, а заключението на няколко независими ведомствени комисии е, че къщата се движи

"Не плащат застраховка за "захапана" от свлачище къща" - под това заглавие в. Стандарт разказва в днешния си брой за отказ от застрахователно обезщетение. Светлозар Юсев от сатовчанското село Плетена напразно чака вече над 5 месеца да получи пари от застрахователя за съсипаната му от свлачище къща.

Срутването на земни маси в началото на февруари тази година доведе до евакуацията на три семейства в селището, тъй като домовете им станаха опасни за обитаване и има риск да рухнат. Къщата на Юсев е най-засегната - с пукнатини и цепнатини по стените. Това обаче не се оказва достатъчно, за да получи полагащите му се пари по имуществената застраховка.

От 13 години редовно застрахова дома си. За тази година застраховката му излиза 125 лева. "Служители и шефове на застрахователното дружество ме размотаваха, че ще бъда обезщетен, но накрая отказаха да изплатят щетата с мотива, че свлачищата са без покритие по застрахователната полица, която покрива щети до 40 000 лв., и не фигурират в клаузите на дружеството. При подписването на договора ме увериха, че полицата покрива абсолютно всички природни бедствия и че свлачищата влизат в клауза В – земетресения. то е ясно, че свлачище се предизвиква или от земен трус, или от наводнение, т.е. от природно бедствие", разказва одисеята си мъжът.

В един момент се оказало, че застрахователите нямат продукт, който да включва свличане на земни пластове. "Значи всичко е било една измама. Сега най-напред ще направя тази измама публично достояние чрез медиите. Надявам се, че главният прокурор и омбудсманът ще се самосезират като научат за моята сага. Всички ни убеждават да си застраховаме домовете след природните бедствия в последните години, но пак сме излъгани", твърди Светлозар Юсев. В момента къщата му е в трагично състояние. Основите са охлабени, има кухина, която не е никак малка. Има заключение на няколко независими ведомствени комисии, че къщата се движи. Свлачището поема къщата, под която има огромна кухина и всеки момент може да рухне. Към момента е необитаема, канализацията е скъсана, водопроводът също.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив