26 Април 2024, 08:56 Днес (0) | Вчера (14)

Застраховател състави рейтинг на най-опасните футболни запалянковци

12 Юни 2018 10:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2018, 10:47

Очаква се срещите да бъдат посетени от около два милиона зрители, милион от които – чужденци

21-то Световно първенство по футбол, което ще бъде открито официално в Русия на 14 юни,  ще привлече множество цветни запалянковци от цял свят, които придружават любимите си отбори. Очаква се срещите да бъдат посетени от около два милиона зрители, милион от които – чужденци. По данни на организационния комитет, най-големите чуждестранни делегации са от САЩ, Бразилия, Колумбия, Германия, Мексико, Аржентина, Перу, Китай, Австралия и Великобритания. Междувременно вчера застрахователен брокер прогнозира шампиона на Световното по футбол 2018. Според JLT Бразилия, Германия, Испания, Франция и Аржентина имат най-големи шансове да се окичат с купата.

Правоохранителните органи вече работят в активен режим на максимално внимание към гостите, за да може футболното първенство да се остане празник на спорта и да не се стига до хулиганство и безредици. Историята обаче познава много примери, когато разгорещени фенове са устройвали невиждани погроми, често с ранени и дори жертви.

Специалисти от застрахователната компания "НОМАД Иншуранс" съставиха рейтинг на най-опасните футболни привърженици, към които съветват останалите да имат повишено внимание. Ето кои са те:

Английски фенове
Стара истина е, че футболът в Англия е начин на живот. Дори и за феновете. Всъщност, именно там за първи път са се зародили фен клубовете, както и запалянковците-ултраси, от които се бои целият свят. Дълго време английските футболни фенове минаваха за най-дивите заради мощните погроми и масовите сбивания, които устройваха. Въпреки че през последните години властите на Острова затегнаха контрола, феновете периодично устройват безредици. Така например, преди няколко години на мач на Уестхям-Челси в безредиците се включиха няколкостотин души. Като резултат: над 200 фена получиха доживотна забрана да посещават стадионите.

Руски фенове
Сигурно някои помнят как след неуспешното представяне на руските национали на Световното по футбол през 2002 г. разочаровани запалянковци устроиха погром в Москва. Въпреки че оттогава са минали повече от 15 години, привържениците на футбола в страната все така разпалено преживяват пораженията на своите кумири на терена. Доказателство за темперамента на руските фенове е, че УЕФА периодично наказва руските футболни клубове за неподобаващо поведение на техните поддръжници, а пиротехниката и досега е в арсенала от средства за изразяване на емоции по стадионите.

Хърватски фенове
Историята помни и до днес как хърватски фенове се опитаха да прекъснат среща между националните отбори на Италия и Чехия преди няколко години, а мач със сръбския национален отбор се превърна в истинско бойно поле. В актива на хърватските фенове са конфликти и с гърци, шотландци, белгийци, турци и унгарци.

Сръбски фенове
На една от срещите на футболния клуб "Партизан" през ноември 2013 г. футболни запалянковци запалиха пожар и попречиха той да бъде потушен. Списъкът с "геройства" на футболните хулигани се допълва и от неподобаващото им поведение при срещата между националите на Сърбия и Албания на Евро 2016, както и с погроми в Италия преди няколко години, когато пострадаха 150 души, а жертви на разрушителната им страст станаха десетки автомобили и витрини на магазини.

Полски фенове
Въпреки че вътрешният полски шампионат е далеч от нивото в Англия, Испания и Италия, затова пък фенските страсти кипят с пълна сила – привържениците сякаш чакат мачовете само за да устроят масови боеве. Потвърждение на това са запомнените и до днес ярки безредици на Евро-2012.

Русия се надява да е подготвена за сегашното Световно първенство. Преди време бяха приети поправки в Кодекса за административните нарушения, които се отнасят точно до нарушенията на правилата за поведение на зрителите по време на официални спортни състезания. В края на май влезе в сила и президентски указ за основни ограничения и забрани за времето на провеждането на Световно футболно първенство. Указът обхваща градовете-домакини на срещите: Москва, Санкт Петербург, Казан, Сочи, Волгоград, Екатеринбург, Калининград, Нижний Новгород, Ростов на Дон, Самара и Саранск.

От "НОМАД Иншуранс" отправят препоръки към всички гости на шампионата да имат съответните застраховки като допълнителна лична защита.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив