29 Март 2024, 07:57 Днес (0) | Вчера (11)

Застрахователи гърмят с 5 млрд. евро, ако Мондиалът в Бразилия пропадне

12 Юни 2014 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2014, 11:47
Под лиценза на creativecommons

Световната футболна федерация се е застраховала практически срещу всички възможни рискове

Днес започва дългоочакваното световно първенство, а заглавията за него са изцяло негативни. 

Преди старта на турнира в Бразилия се говори почти изцяло за огромната престъпност в страната – най-вече кражби, убийства и трафик на дрога. Както и за вълната от масови протести срещу властите, които според всички прогнози ще стигнат пика си точно между 12 юни и 13 юли. 

От ФИФА обаче изобщо не са притеснени за цялата тази "идилия” из 12-те града домакини. Защото по швейцарски хитро са си вързали предварително гащите срещу всякакви издънки с помощта на огромни застраховки.

Докато за феновете световното е само забавление, за организаторите е просто обикновен бизнес проект, който носи своите рискове. Бразилия инвестира около 10,5 млрд. евро в провеждането на турнира – за 12-те стадиона, за нови летища, за инфраструктура, за телекомуникации, за хотели, за засилване на сигурността и др. 

Според запознати само за стадионите са пръснати 2.53 млрд. евро, половината от които е поела държавата, а другата половина - градовете домакини и частни инвеститори. Всичките тези инвеститори, включително ФИФА, обаче се застраховат в случаи на издънки.

Сключени са полици срещу евентуални сривове в електроснабдяването, срещу пропадане на сателитните трасета, срещу гафове в телевизионния сигнал и др. Спонсорите, туристическите агенции, авиокомпаниите и производителите на сувенири също са се застраховали срещу евентуално пропадане на турнира в Бразилия. 

Според запознати за мондиала в ЮАР през 2010 г. застрахователните полици са били на стойност 5 млрд. евро. Иначе казано, с толкова са щели да се набутат като щети застрахователите при пропадане на турнира. 

Сега картинката е сходна. А само ФИФА в лицето на президента Сеп Блатер ще се облажи с едни $650 млн. (около 470 млн. евро), ако Мондиал 2014 пропадне изцяло или бъде отложен заради терористични атаки, епидемии, природни бедствия и др. 

 

ФИФА е поискала от компаниите, които предложиха варианти на системата за наблюдение на голлинията, да си направят застраховки срещу евентуални жалби от страна на шампионати или клубове, че продуктът им не работи правилно.

"Ястребово око" и "ГолРеф" получиха разрешение одобрението на футболната централа и могат да бъдат инсталирани навсякъде по света.

Все пак обаче трябва да бъдат взети мерки и за случаите, в които системите или не успяват да засекат дали топката е пресякла голлинията с целия си обем, или пък отчитат, че тя е преминала, когато не е.

Освен това застраховката трябва да покрива и ситуациите, когато футболист или официално лице са претърпели контузия от системата. "Полицата трябва да осигурява значително обезпечение за жалби, повдигнати от трети лица срещу действията или бездействията на продукта, както и ако той е инсталиран с дефекти", обясниха от ФИФА.

От централата подчертават, че застраховката трябва да бъде изготвена в компания с висока международна репутация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив