09 Май 2024, 09:11 Днес (1) | Вчера (10)

Застрахователи и депутати се потят над Кодекса за застраховане

04 Февруари 2005 10:51 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Пет работни групи от специалисти в различни области на застрахователния бранш работят върху приетия в края на миналата година от Министерски съвет проект за Кодекс за застраховането.

Въпросните експерти са привлечени и работят съвместно с Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Необходимостта за създаването на работни групи и хвърлянето на толкова много усилия върху проекта за нова нормативна база, която да регулира застрахователният бизнес у нас, се налага от факта, че мениджърите и експертите от бранша не са съгласни с много от текстовете във въпросния Кодекс за застраховане. Затова те са се захванали да проучат чуждестранния опит и правни норми, както и международните изисквания, на които трябва да отговаря бранша след присъединяването ни към Европейския съюз.
Според заместник председателя на АБЗ Максим Сираков до края на февруари специалистите ще изготвят свое становище по всички текстове от проекта за Кодекс за застраховането. То ще бъде предоставено на членовете на бюджетната комисия към Народното събрание. Застрахователите се надяват между първо и второ четене на проекта за Кодекс депутатите да ги поканят на разговор и да изслушат всичките им съображения за промяна на нормативната база.
Проектът за застрахователен кодекс е внесен в парламента на 17 януари тази година. За сега все още не е планувано кога ще бъде обсъждан в бюджетна комисия, но според запознати това трябва да стане до края на февруари. Народните избраници са си поставили задача до края на мандата на това Народно събрание да приемат въпросния кодекс, за да може дружествата до края на годината да приведат своята дейност според изискванията му. Скептици обаче не изключват застрахователите да се сдобият с нов закон в началото на мандата на новия парламент.     

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив