28 Март 2024, 14:13 Днес (8) | Вчера (12)

Застрахователи може да откажат застраховане на рисковете, свързани с вейпинг

11 Ноември 2019 12:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 ноември 2019, 13:01

Увеличението на вейпърите със сигурност кара застрахователите да бъдат все по-нащрек при оценявате на риска отговорност

Днес е трудно да повярваме, но някога цигарите били рекламирани като нещо добро и полезно. През първата половина на ХХ век производителите на цигари  се радвали на пълен комфорт. През 1964 год. обаче американският хирург генерал Лютер Тери публикувал окончателен доклад който свързал тютюнопушенето с рак на белите дробове. Така през следващите 50–60 години тютюнопушенето намаляло и останали едва 14% закоравели пушачи, които считали вредния навик за нещо добро.
Днес рисковете за здравето от тютюнопушене могат да бъдат видени на всяка кутия, а и обществото е достатъчно информирано за това. Ето защо, в опит да примирят страстния навик с отпора в обществото, тютюневите компании в последните години "зарибиха" пазара с електронни цигари.
Новата мода бързо се усвои от любителите на никотина и потреблението на електронни цигари само в САЩ бележи сериозен ръст. Цяло ново поколение потребители вече предпочита тази алтернатива дори и на места, където пушенето е забранено. По данни на CDC, федерална агенция към американското здравно министерство, която изпълнява  ролята на национален институт за обществено здравеопазване на Съединените щати, младото поколение използва по-често електронни цигари от възрастните. Данните за 2018 г. сочат, че над 3,6 млн. ученици от средните и горните класове в САЩ  са използвали електрони цигари, от тях 4,9% са от средните и 20,8% са от горните класове. 2,8% от населението на средна възраст  САЩ са постоянни потребители на електронни цигари. Сред възрастните ползватели 58,8% са  постоянни пушачи, 29,8% са бивши постоянни пушачи, а 11,4% никога не са пушили постоянно.
Както през 30–50-те години на ХХ в. днес устройствата за вейпинг, един от най-популярните типове електронни цигари, минават за по-здравословна и икономична алтернатива на тютюнопушенето.
Оповестени данни на CDC обаче сочат, че само в САЩ броят на доказаните случаи с увредени бели дробове на потребители вейпъри е нараснал до 1299, а смъртните случаи са достигнали 26 към 10 октомври. От регистрираните случаи, свързани с летален изход заради вейпинг, 21% са били с млади хора на възраст от 18 до 21 години.
Срещу производители на електронни цигари са подадени искове, в ход е подготовката за съд от други потребители.
"Застрахователите на отговорности се отнасят много внимателно към рисковете на производителите на електронни цигари, - коментира Джо Селлюра, президент на компанията Allied World в Северна Америка. На този етап производителите трудно ще убедят застрахователите да подкрепят рисковете, свързани със здравето." Селлюра прогнозира, че най-вероятно новите съдебни искове заради вейпинг ще бъдат свързани с обвинения в небрежност, недостатъчно задълбочени проучвания за влиянието върху здравето, отговорност за подвеждаща реклама и нарушение на държавните закони за защита правата на потребителите.
"Juul – копания, която държи основния дял на пазара на електронни цигари, обяви, вече не продава плодови и десертни аромати", обяви Жасмин Хиларио, вицепрезидент и продуктов мениджър в AXA XL.
"Повишената заболеваемост на белите дробове и смъртността, за която се съобщава в последните месеци в средствата за масова информация, безпокои сериозно обществото, а това влияе на акциите на основните производители и предизвиква изключителната предпазливост на застрахователите", коментира Селлюра.
Няколко американски щата вече забраниха продажбата на ароматизирани електронни цигари, а град Сан Франциско забрани изобщо продажбата на електронни цигари.
Според Шерил Кребс, вицепрезидент и продуктов мениджър в AXA XL, управляването на застрахователните услуги, свързани с електронните цигари, включва и  постоянното разглеждане на потенциалните рискове и най-вероятно застрахователите ще въведат адекватни формулировки в полиците в частта, свързана с изключенията. Със сигурност застрахователите ще оценят дали е необходимо приемането на аналогичен език в полиците. Напълно очаквано може да е компании да откажат застраховане на рисковете, свързани с вейпинг.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив