29 Юни 2024, 08:59 Днес (0) | Вчера (4)

Застрахователи от Оклахома отказват риска земетресение заради фракинга в щата

17 Май 2016 10:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 май 2016, 12:50

Застрахователите са убедени, че хидравличното разбиване при добиването на нефт и газ ще увеличи многократно щетите от земните трусове

Американски компании отказват да застраховат свързани със земетресенията рискове в щата Оклахома, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на документи от щатската Комисия по застраховането. 
В началото на годината десетки земетресения разтърсиха за по-малко от седмица някои райони в щата(близо до градовете Чероки, Пери и Джоунс ин Оклахома). От Комисията, регулираща петролната и газовата индустрия на Оклахома, обявиха, че в щата има повече земетресения, отколкото където и да е по света, като свързаха това с изхвърлянето на отпадните води, използвани при процеса на така нареченото хидравлично разбиване или фракинг, чрез който се добива нефт и природен газ. На пет оператори, добиващи петрол чрез фракинг, бе наредено да ограничат дейността заради земните трусове.
Добиването на нефт и природен газ отваря празни пространства под земната повърхност, които се запълват с течен заместител с определена плътност. Промените в налягането "събуждат" напрежение, в резултат на което се генерират слаби до средно силни земетресения на неголяма дълбочина.

Застрахователите се опасяват, че добивът на нефт ще увеличи многократно щетите от земните трусове, което ще направи застраховката доста неизгодна за застрахователния бранш. Въпреки че регистрираните през последните години подземни трусове са с умерена интензивност и не са разрушителни, но учените ги смятат за предвестници на по-сериозни бедствия. В последно време броят на желаещите да се застраховат от земетресенията, рязко нараства. Засега загубите за стопаните не надвишават сумата на франшиза, но застрахователи се оплакват от несправедливата, според тях, оценка на негативните последици за инфраструктурата и домовете от кумулативния ефект от серията земетресения. Застрахователният бранш се готви да пренасочи исковете по адрес на нефтените и газовите компании в Оклахома.
В края на март Геологическата служба на САЩ обяви, че 7 млн. американци живеят в зона на повишена сеизмичност в резултат на техногенни фактори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8285
GBP 2.4796 2.4887 2.3121
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив