16 Май 2024, 21:38 Днес (11) | Вчера (12)

Застрахователи отказват да покриват военни рискове за авиокомпаниите на Израел и Ливан

20 Октомври 2023 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 октомври 2023, 13:53

Авиационните застрахователи имат опция да лавират в случа на война

Войната на Израел с Хамас  принуди застрахователните компании да откажат покритие на военния риск за авиапревозвачите в Израел и Ливан, съобщи Reuters. Ограниченията от страна на застрахователите засегнаха и други авиокомпании, които летят до Близкия Изток, пише Forbes. Застрахователите въвеждат ограничения за авиопревозвачите извън пределите на зоната на конфликта.
Авиокомпаниите обикновено оформят два типа застрахователни полици — "всички рискове" (покриват както обичайните загуби по въздушния съд, така и отговорността за пасажерите) и "война" (покрива загубите, свързани с военни действия или тероризъм).
Авиационните застрахователи на военните искове, които са базирани в Европа, САЩ и на лондонския пазар Lloyd's, имат опция да лавират в случа на война. Ако военният конфликт, по тяхна оценка, прави дългосрочния застрахователен риск прекалено голям, те могат да изпратят уведомление, с което да откажат да го носят или да внесат промени в застрахователните условия до 7 дни преди да е влязъл в сила застрахователният договор.
Застрахователите на израелските авиопревозвачи El Al Airlines (основният авиопревозвач в страната), Israir и Arkia посочиха, че ще се позоват на тази възможност заради ескалирането на военния конфликт между Израел и палестинската групировка Хамас. Израелските авиокомпании вече са получили такива уведомления, съобщават за Reuters два независими източника, без да уточняват превозвачите. Представители на El Al Airlines и Arkia не съобщават конкретно дали са получили такива уведомления, но посочват, че правителството им предоставя всичко необходимо за безопасно продължаване на полетите. Представител на Israir казва, че авиокомпанията не е получавала уведомления от своите застрахователи. Израелските авиопревозвачи продължават полетите, но повечето чуждестранни авиокомпании отменят рейсове до Тел Авив.
Един от големите проблеми на авиопревозвачите са самолетите, "заклещени" на земята в зоните на конфликта. Ливанската авиокомпания Middle East Airlines обяви, че оставя 5 от 24-те си самолета в Турция след ракетния обстрел между Израел и Хизбулла.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив