20 Април 2024, 15:31 Днес (0) | Вчера (10)

Застрахователи прекратяват договори с туроператори, търси се изход от ситуацията

06 Април 2020 09:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2020, 10:03
Министерство на туризма

Министерството на туризма проведе първа среща с АБЗ

Коронавирусната пандемия удари още един шамар на туроператорските компании, след като преди броени дни застрахователи обявиха, че прекратяват договорите с тях. По закон всеки туроператор трябва да притежава задължителната застраховка отговорност, ако иска да упражнява дейност. Ако няма такава полица, туроператорът губи лиценза си и бива заличен от публичния регистър на туроператорите, воден от Министерството на туризма. Заради високия риск в условията на извънредно положение обаче има случаи на изпратени писма  от "ЗАД Армеец" АД за прекратяване на застраховката "Отговорност на туроператора". Заради това в края на миналата седмица министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с председателя на УС на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и изпълнителен директор на "ЗАД Армеец" АД Константин Велев по нейна покана. В срещата участваха също Кирил Бошов, член на УС на АБЗ, изпълнителен директор на "Евроинс Иншурънс Груп" АД и председател на УС на "Еврохолд България" АД, и Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ. По време на срещата в спешен порядък са обсъдени начини за действие, които да обезпечат задължителните по закон застраховки за туроператорите в условия на COVID-19. Ако нямат такива застраховки, към момента това означава само едно – смърт за туристическия бизнес. По неофициална информация на сайта "Гласове" уведомления са получили тези клиенти на "Армеец” АД, чиято застрахователна сума е по-голяма от 25 хиляди лева. Обсъжда се също в непрекъснат порядък с Комисията за защита на потребителите как да се гарантират правата на клиентите.

Според Константин Велев, всеки застраховател прави текущ анализ на риска и на тази база взема индивидуални за компанията решения. В никакъв случай от решенията на една компания не би следвало да се прави извод за политиката на целия застрахователен пазар. Той подчерта, че някои от туроператорите с прекратена застраховка вече са  сключили нова такава към друг застраховател. По отношение на прекратените застраховки, той подчерта, че застрахователят е в отговорност до момента на тяхното прекратяване, съгласно покритието на застраховката.

Застрахователите обявиха, че се присъединяват към препоръките на Министерството на туризма за ползване на ваучери за отлагане на пътуванията, вместо потребителите да изискват връщане на сумите от туроператорите.  Според министерството тези ваучери ще са валидни за 24 месеца, а туроператорите ще гарантират ликвидността им. Ако обаче застрахователите прекратят едногодишните полици с  туроператорите или не ги подновят, това означава, че е под въпрос и прилагането на идеята с ваучерите. В туристическия бранш вече има недоволство, че министърът не е проговорила предварително със застрахователите въпроса преди да предложи идеята с ваучерите.

От друга страна, застрахователите имат своята логика за носенето на риска и последвалите действия, тъй като никой не знае как ще се развие ситуацията с пандемията и колко ще продължи това положение.

Въпросът очевидно ще наложи търсенето на варианти дори и на законодателно ниво. Днес предстои извънредно заседание за още промени в Закона за извънредното положение.  Надеждата на туристическия бранш е депутатите да гласуват в условията на извънредно положение застрахователите да не могат да прекратяват все още действащите договори.

Според в. Сега, наши туроператорски компании вече са започнали да се регистрират в други европейски държави и да държат офисите си у нас като представителства на вече чужди компании. Такива процедури са стартирали в Австрия, Чехия и Румъния.

От Комисията за финансов надзор (КФН) все още не са излезли с изявление по въпроса.

Задължителната застраховка "Професионална отговорност на туроператора" се сключва с лицензирани туроператори за вреди, причинени на потребител(и) на организирани групови и индивидуални туристически пътувания с обща цена (организирани пътувания) вследствие неразплащане от страна на застрахования с негови контрагенти и/или доставчици, включително при негова неплатежоспособност и несъстоятелност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив