25 Април 2024, 03:04 Днес (0) | Вчера (12)

Застрахователи създадоха съюз за ускоряване на прехода към икономика с нулеви емисии

13 Юли 2021 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юли 2021, 14:07

Учредители на Net-Zero Insurance Alliance са AXA, Allianz, Aviva, Generali, Munich Re, SCOR, Swiss Re и Zurich Insurance Group

Осем водещи световни пре/застрахователи поеха исторически ангажимент в ускоряването на прехода към икономика с нулеви емисии, като учредиха Net-Zero Insurance Alliance (NZIA). Това са: AXA (председател на NZIA), Allianz, Aviva, Generali, Munich Re, SCOR, Swiss Re и Zurich Insurance Group. Учредителите се ангажираха да прехвърлят своите портфолиа от застрахователни и презастрахователни дружества към нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., съобразени с максимално покачване на температурата с 1,5°C над прединдустриалните нива до 2100 г., като всяка компания самостоятелно ще решава как ще постигне тази цел. Компаниите надграждат своето климатично лидерство като инвеститори чрез членството си в свикания от ООН Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA), създаден през 2019 г., където осемте учредители на NZIA индивидуално определят научно обосновани цели за декарбонизация до 2025 г. за съответните си инвестиционни портфолиа в съответствие с преходния път към нулеви емисии. Компаниите ще определят междинни цели на всеки пет години и ще докладват за напредъка си публично и ежегодно, за да допринесат за постигането на целите на Парижкото споразумение за климата, в сътрудничество със съответните органи по конкуренция. Осемте учредители на NZIA са част от свикания от ООН Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA), създаден през 2019 г., в който те определят научно обосновани цели за декарбонизация до 2025 г. за съответните си инвестиционни портфолиа в съответствие с преход към нулеви емисии. "Чрез Net-Zero Asset Owner Alliance, стартиран през 2019 г., застрахователите и презастрахователите вече работят за декарбонизиране на своите инвестиционни портфолиа в съответствие с науката за климата и Парижкото споразумение, – коментира Томас Бъбърл, главен изпълнителен директор на AXA Group. – С този нов застрахователен алианс Net-Zero ние повишаваме още повече амбицията си по отношение на климата, като използваме нашите практики за подписване, искове и управление на риска, за да осигурим и овластим прехода към устойчива глобална икономика с нулеви емисии."
Според Филип Доне, главен изпълнителен директор на групата Generali, компанията активно подкрепя справедлив и приобщаващ преход към икономика с нетно-нулеви емисии. "Свиканият от ООН Net-Zero Insurance Alliance ни позволява да обединим усилия с институции и нашите връстници, които споделят този ангажимент, за да постигнем по-голямо и дълготрайно въздействие."
Ангажиментите, които членовете на алианса обявиха, включват конкретни подходи за  постигане на амбициозните цели към нулеви емисии, като: определяне на критерии за подписване и насоки за най-интензивните парникови дейности в техните портфолиа, ангажиране на клиенти и потенциални клиенти с най-интензивни парникови дейности по техните стратегии за декарбонизация и стъпки към нулеви емисии, разработване и предлагане на застрахователни и презастрахователни решения за технологии с ниски и нулеви емисии и природни решения, които абсорбират емисии на парникови газове, подобряване на управлението на искове по екологично устойчив начин и интегриране на критерии за нулеви емисии и свързани с декарбонизация, в техните рамки за управление на риска.
"В продължение на години застрахователната индустрия служи като система за ранно предупреждение на обществото и мениджър на риска чрез разбиране, намаляване, ценообразуване и носене на риск. С наближаването на COP26 в Глазгоу, рисковете, породени от глобалното затопляне ескалират и светът е далеч от изпълнението на обещанията, дадени по време на Парижкото споразумение за климата, сключено преди близо шест години ", каза Ингер Андерсен, изпълнителен директор на Програмата за Околната Среда на ООН (UNEP). "Заедно с правителствата застрахователната индустрия и по-широкият финансов сектор имат силата и отговорността да движат напредъка към нетната нулева икономика и устойчивото бъдеще за всички. Водени от науката се радвам, че водещите застрахователи влагат амбицията за нулеви емисии в основния си застрахователен бизнес. Призовавам останалата част от световната застрахователна индустрия да реагира на извънредната ситуация с климата и спешно да последват примера, даден от членовете-основатели на този пионерен съюз."
 "Наличието на глобална финансова система, при която всяко професионално решение взема предвид изменението на климата, изисква да се използва пълната роля на застрахователната индустрия като мениджъри на риска, застрахователи и инвеститори за климатични действия", каза Марк Карни, специален пратеник на ООН за климатичните действия и финанси, финансов съветник на министър-председателя на Обединеното Кралство за COP26 и председател на Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). "Като се ангажира да се присъедини към алианса на златния стандарт за нетна нула, застрахователният алианс Net-Zero в крайна сметка ще направи застраховката зависима от основните компании, които имат надеждни стратегии за преход към нулеви емисии."
В периода до COP26 този ноември, членството в NZIA се очаква да нарасне, като включва застрахователи, презастрахователи, брокери и органи на застрахователния пазар от цял свят. NZIA вече се готви да се присъедини към кампанията на ООН Race to Zero, за да стане официално част от Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). GFANZ обединява водещите нетни нулеви финансови съюзи в рамките на кампанията на ООН "Надпревара до нула", представляващи над 88 трилиона долара активи, за да работят заедно за ускоряване на прехода на финансовия сектор и световната икономика към нетни нулеви емисии.
Всички инициативи на GFANZ, включително NZIA, трябва да бъдат акредитирани от кампанията на ООН Race to Zero и се ангажират с най-високите стандарти за постигане на нетни нулеви емисии, включително всички обхвати на емисиите, индивидуални междинни цели за 2030 г., и прозрачно докладване и счетоводство в съответствие с критериите Race to Zero.
Банковият Алианс за Нетна Нула (NZBA), създаден през април 2021 г. от 43 банки-основатели и свикан от финансовата инициатива на UNEP, нарасна до 53 банки от 27 държави с общо 37 трилиона щатски долара активи, представляващи почти една четвърт от банкови активи в световен мащаб. От старта се присъединиха още 10 членове: ABANCA, AIB, Banco Bradesco S.A., Caixa Geral de Depósitos, Crédit Agricole, Crédit Mutuel, Groupe BPCE, MUFG, Nationwide Building Society и Swedbank.
Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA), съвместно свикан от Принципите за отговорни инвестиции и финансовата инициатива на UNEP, която стартира през септември 2019 г. с 12 застрахователи и пенсионни фондове, сега има 46 членове, представляващи активи от близо 7 трилиона щатски долара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив