19 Април 2024, 19:18 Днес (10) | Вчера (11)

Застрахователи умуват за украинските коли, автоджамбазите се активираха

29 Март 2022 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 март 2022, 12:15

Трябва да бъде решено и за руските автомобили,участващи в ПТП

Бежанската вълна активира автоджамбазите у нас. Вече има сигнали за откраднати автомобили на украински граждани. За такъв случай алармира Нова телевизия – джип на семейство от Запорожието е бил откраднат от паркинг пред хотел в Несебър. Потърпевшо е семейството на Дмитрий, който е пристигнал в страната ни заедно със съпругата си, 10-месечната им дъщеря Алина и родителите му. Само ден след като семейството се настанява в Несебър, джипът им е откраднат. Преди това бе съобщено за открадната кола на украински граждани и във Варна.
Луксозните автомобили за застраховка се превръщат в магнит за крадците. Според гл. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР Бургас, полицията е предприела някои превантивни мерки, като обход на местата, където има концентриране както на украински граждани, така и на моторни превозни средства, особено по-скъпите, както и работа с криминалния контингент.
Вече са регистрирани и случаи на откраднати регистрационни табели на украински коли. "Имаме три такива случая, включително такъв, в които украински граждани сами са си ги свалили”, обясни главен комисар Калоян Калоянов.
На наша територия има над  2 000 украински автомобила.
В същото време назрява и друг проблем, свързан със застрахователите и пътните катастрофи.

При ПТП между българска и украинска кола и виновен водач българският
българският застраховател плаща обезщетение на пострадалата страна. В този случай страните викат пътна полиция, разписват протокол за ПТП, а водачът, който е невинен, предявява претенцията си към българския застраховател.

При ПТП между българска и украинска кола и виновен водач украинският при наличие на застраховка на украинската кола
страните  викат пътна полиция, вземат протокол за ПТП, номера на застраховката "Зелена карта” и държавата, от която е издадена. Ако има информация за името на застрахователя на виновния автомобил, пострадалият търси неговия кореспондент за България. Ако намери информацията, свързва се с него. Ако не открие информация за кореспондента на застрахователя на виновния автомобил, пострадалият се обръща към Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Ако виновният автомобил е застрахован с Гранична застраховка, издадена от държава членка на ЕС, се спазват същите указания. Ако Граничната застраховка е издадена от българска застрахователна компания, пострадалият се обръща към най-близкия офис.

При ПТП между българска и украинска кола и виновен водач украинският и украинската кола няма застраховка
страните викат пътна полиция, вземат протокол за ПТП и се обръщат към Гаранционния фонд. Той изплаща щетите на пострадалия и предявява регрес към Гаранционния фонд на Украйна.

Извън тези протоколи за действие остава неясен въпросът заради конфликта в Украйна кои  застрахователни компании работят, има ли такива пред фалит, работи ли Гаранционният фонд на Украйна. Още по-заплетена и ситуацията в момента с автомобили с руска регистрация, които участват в ПТП.  Засега не е ясно работи ли руското бюро, има ли руски компании, предлагащи "Гражданска отговорност", които са спрели работа, може ли да бъдат предявени искове към руската страна заради санкциите.

ИНСМАРКЕТ изпрати запитване към Асоциацията на българските застрахователи, Гаранционния фонд и българското бюро Зелена карта, но все още няма отговори оттам. Научихме, че застрахователите обсъждат въпросите и дори са склонни да допуснат известни компромиси. Какви и при кои случаи могат да важат те, предстои да стане ясно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив