29 Март 2024, 00:00 Днес (0) | Вчера (11)

Застрахователите готови за европейски пандемичен фонд

29 Юни 2020 09:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2020, 09:54

Застрахователният сектор може да играе важна роля в подкрепа на икономическото възстановяване, както и в енергетиката, технологиите и цифровите промени

Да бъде създаден европейски пандемичен фонд, в който застрахователите да играят важна роля, предлагайки опит в устойчивостта и инвестиране в икономическото възстановяване на Европа след Covid-19. Това предложи главният изпълнителен директор на Generali Филип Доне преди дни на среща с изпълнителния вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис, на която бяха обсъдени хармонизирани решения в Европа за справяне с отрицателното въздействие на коронавируса, както и приносът на застрахователния сектор за преодоляване на кризата. Разчитайки на публично-частни партньорства с участието на застрахователната индустрия, правителствата и европейските институции, фондът би бил уникална възможност за обновяване на духа, характеризиращ изграждането на Европейския съюз,  посочи Филип Доне и добави, че застрахователите могат да играят важна роля в подкрепа на икономическото възстановяване, както и в енергетиката, технологиите и цифровите промени, което е основен приоритет за Съюза. С 11 трилиона евро управлявани активи европейският застрахователен сектор може да предложи своята експертиза при управлението на риска. Generali вече стартира фонд за 100 милиона евро през март 2020 г. Италия трябва да резервира 30 милиона евро, останалото е насочено към други страни, засегнати от вируса. "Искаме да бъдем световен лидер, който се справя както със здравната, така и с икономическата криза", каза Доне. Освен всичко друго, малките и средните предприятия и семейства трябва да бъдат подпомогнати финансово.
Преди няколко седмици изпълнителният директор на Allianz Оливър Бете и изпълнителният директор на Axa Томас Буберл лансираха идеята за държавно-частна застрахователна система срещу големи рискове като Covid-19.
На 19 юни 2020 г. членовете на Европейския съвет заседаваха чрез видеоконферентна връзка. Лидерите от ЕС обсъдиха дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г. и плана за възстановяване в отговор на кризата, свързана с COVID-19. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел започна преговори с държавите-членки и ще свика следващата среща на върха в Брюксел в средата на юли, за да се съсредоточи върху конкретни предложения.
Преди два дни Европейската комисия и организацията "Гражданин на света" проведоха среща, на която стана ясно,  че се мобилизират 6,15 милиарда евро допълнително финансиране за разработване на ваксини, тестове и лечение на коронавируса, както и за икономическото възстановяване в най-уязвимите региони и общности в света. Тази сума включва ангажимент за 4,9 милиарда евро от Европейската инвестиционна банка в партньорство с Европейската комисия и ангажимент за 485 милиона евро от държавите — членки на ЕС. В резултат на това поетите общо ангажименти в "маратона за ангажименти" по линия на Глобални действия срещу коронавируса, стартиран на 4 май от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, достигнаха 15,9 милиарда евро.
Сумата от 4,9 милиарда евро е в допълнение към сумата от 2 милиарда евро, обещана от ЕИБ на 4 май. Тя ще финансира икономическото възстановяване, укрепването на здравните системи и изпълнението на целите за устойчиво развитие във всички държави извън ЕС като част от глобалния отговор на ЕС за борба с пандемията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив