28 Март 2024, 13:04 Днес (7) | Вчера (12)

Застрахователите да обезщетяват по автокаско, без да отчитат овехтяването, поиска руски съд

04 Февруари 2013 11:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2013, 11:29
Под лиценза на creativecommons

Съдът постанови, че компания не може да откаже обезщетение, ако в момента на аварията е карал друг шофьор

Върховният съд на Руската Федерация призова застрахователите да покриват ремонта на автомобилите, застраховани по автокаско, в пълен обем – без да отчитат износването на авточастите, съобщи електронното издание newsru.

В доброволното застраховане е достигнато разбиране, че състоянието на автомобил със сменени части втора употреба не съответства на онова, в което е бил с оригиналните авточасти преди аварията, отбелязва "Российская газета".

В съответствие с Гражданския кодекс, посочва Върховният Съд, на възстановяване подлежат разходите, които застрахователят е платил или ще плати за възстановяване на нарушеното право. Неговото право трбява да бъде възстановено в пълен обем. Следователно, застрахователното обезщетение не трябва да отчита износването на авточастите.В противен случай имуществото ще бъде приведено в по-лошо състояние, отколкото е било до причиняването на увредата.

В момента собственици на автомобили, които си купуват полица автокаско, при авария на колата получават като обезщетение значително по-малко пари от стойността на ремонта. Това се случва поради факта, че застрахователите отчитат процент овехтяване на авточастите в зависимост от годините на колата и нейния пробег.

Освен това, Върховният съд постановява, че застрахователната компания не може да откаже на свой клиент изплащане на обезщетени епо каско, ако в момента на аварията зад волана е бил шофьор, невписан в полицата.
Въпреки, че изводите на Върховния съд се базират на съдебната практика и нямат силата на закон, на основата на техните препоръки останалите съдилища трябва да вземат своите решения.

Застрахователите са много изненадани от подобно решение. Те се позовават на това, че автокаското е доброволна застраховка с определени условия и клиентите могат да  се съгласят с тях или могат да ги отхвърлят и да не подписват полицата, или пък да поискат по-доблри условия от компанията. Втози случай обаче могат да очакват както по-високи обезщетения, така и по-високи премии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив