29 Март 2024, 08:50 Днес (0) | Вчера (11)

Застрахователите започнаха да описват щетите от урагана в Москва

30 Май 2017 11:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 май 2017, 10:42
youtube.com

Пострадалите от стихията могат да подават заявления за обезщетение до края на седмицата

Гражданите на Москва, чието имущество пострада от вчерашния ураган, който удари руската столица, вече започнаха да предявяват претенции в застрахователните компании. Основно заявленията за обезщетения са за повредени автомобили и по-малко – за отнесени покриви и повредени сградни конструкции.

Десетки за исковете, подадени през първите часове в застрахователна компания "МАКС", над 100 – в "РЕСО-гарантия" и "Алфа Страхование". От дружества съобщават, че исковете са за паднали огради, счупени стъкла, смачкани от падналите дървета автомобили. Щети по имуществото са нанесени както в Москва, така и във вилните околности. В "Согласие" снощи са регистрирани 11 иска: 9 – за автомобили и 2 – за повредени покриви.

Застрахователите обявиха, че клиентите им могат да подават заявления за обезщетени до края на седмицата.

Според Владимир Старинский, управляващ партньор в адвокатската кантора "Старинский, Корчаго и партньори", хората без застраховки могат да се надяват само на компенсации от властите на Москва, ако по региони бъде взето такова решение. "Основание да се търси компенсация по съдебен път възниква само ако се окаже, че чиновници са допуснали неизпълнени на задълженията си – например, не са направили ремонт на конструкция, падането на която впоследствие е станала причина за човешка смърт. Ако такова обстоятелство не е налице, претенциите ще бъдат лишени от смисъл, защото ураганният вятър се отнася към природните бедствия и властите не могат да бъдат отговорни за причинените от нещо щети или смърт", коментира експертът.

Правителството на Москва вече разпореди да бъдат изплатени компенсации на семействата на загиналите от стихията. Финансова помощ ще получат и пострадалите. Кметът на руската столица Сергей Собянин обяви, че на семействата на загиналите ще бъдат изплатени 1 милион рубли.

Припомняме, вчера руската столица Москва бе ударена от силен ураган, в резултат на който загинаха 14 и бяха ранени близо 170 души. Бурният вятър достигна скорост от 110 км/ч.

Над 1000 спасители участваха в ликвидирането на последиците от стихията. Ураганът остави без ток хиляди домакинства и нанесе поражения на сградите. Има щети върху инфраструктурата: паднали електрически стълбове, разрушени спирки на градския транспорт. Стихията изкорени 3500 дървета. Сред множеството щети са още стотици смазани автомобили. Метеоролозите описват явлението като изключително рядко за руската столица. Снощният ураган може да се окаже най-тежкото събитие за Москва през последните 100 години. Последното подобно стихийно бедствие удари руската столица през нощта на 21 юни 1998 год., когато при ураганен вятър загинаха девет души, а ранените бяха 165. Общите щети от стихията тогава достигнаха около 1 млрд. рубли.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив