25 Април 2024, 07:50 Днес (0) | Вчера (12)

Застрахователите и мениджърът на кораба Vera SU сa отговорни за спасителната операция

27 Септември 2021 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 септември 2021, 11:38
МОСВ

След едноседмично бездействие държавата организира операцията

Корабособственикът на заседналия край Камен бряг товарен кораб Vera SU и застрахователите сa отговорни за организиране на спасителната операция. Това обяви министърът на околната среда и водите Асен Личев. При липса на действие от тяхна страна, е необходимо Изпълнителна агенция "Морска администрация" да се намеси и да проведе спасителна операция, като след това представи сметката на корабособственика, каза Личев. Пред БНР Андриан Вълчев, капитан далечни плавания и експерт по корабно застраховане, потвърди, че по принцип цялостната операция по освобождаването на плавателния съд се извършва от корабособственика, наетата фирма и застрахователната компания на товарния кораб. Припомняме, Vera SU се вряза преди седмица в скалите на брега на Черно море в близост до Каварна. Сблъсъкът със скалите е довел до пробойни в корпуса. В момента се намира до брега между Камен бряг и курорта Русалка, на територията на резервата Яйлата. Vera SU е построен през 1989 г. и е дълъг почти 90 метра.
Специализираното издание maritime.bg съобщи, че корабът се управлява от регистрирани в Турция компании, а екипажът е съставен от граждани на Азербайджан и Турция. Корабът плава под панамски флаг. Плавал е от Украйна за Варна и е натоварен с азотни торове.
С подводен дрон днес ще бъде направен оглед на кораба и водите за евентуален разлив. Vera SU ще бъде допълнително укрепен с две котви с очакване на влошаването на времето, което започва до края на деня. Прогнозата е за силен север-североизточен вятър и високи вълни, предаде БНР. Очаква се в последваща операция по частично разтоварване на товара и опит за изтеглянето на кораба, да се включат влекачи, плаващ кран и баржи. В официално писмо на сдружение "Черноморски изгрев", изпратено до премиера Стефан Янев, министъра на транспорта Христо Алексиев, директора на "Морска администрация" Живко Петров и екоминистъра Асен Личев, се казва, че "времето за разтоварване на Vera SU изтича, защото от вторник времето ще направи спасителната операция невъзможна.
Със заповед на транспортния министър Христо Алексиев вчера следобед беше обявено, че държавата започна незабавни действия по освобождаването натоварения с азотен тор кораб. В заповедта на транспортния министър е заложено разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на морето в Яйлата, след което и кораба и товара да бъдат задържани, докато не бъдат възстановени направените от държавата разходи при операцията от корабособственика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив