09 Май 2024, 08:13 Днес (0) | Вчера (10)

Застрахователите искат нови закони

21 Февруари 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Лидерите в сектора на общозастрахователните компании -"Булстрад" и "Алианц България", се обединиха миналата седмица около твърдението, че данъчното законодателство у нас е дискриминиращо спрямо компаниите, работещи в този бранш. Застрахователната компания "Булстрад" си направи и здравен фонд.

Без да осъждат генералната политика на правителството по отношение на данъчното облагане, застрахователите се обявиха за нови промени в нормативната уредба, касаеща работата в бранша. Застрахователният пазар според г-н Румен Янчев все още не е добре развит и са необходими нови закони. Настоящият закон, регламентиращ бранша, е почти изчерпан, заяви Янчев. Той смята, че е необходима промяна на данъчната регламентация, но не за създаване на преференции за застрахователите. Преразглеждането трябвало единствено да позволи застрахователите да се третирани като останалите данъчни субекти. В противен случай прогнозите на Янчев са за тотален отлив на чуждестранни инвеститори. По неговите думи никой реален инвеститор не би запазил позициите си в дейност, която не печели, а дори в някои моменти реализира загуби. Очакванията за окончателни данни от приходите в общото застраховане са те да достигнат до 400 млн. лв. Въпреки отличните резултати "Булстрад - Общо застраховане", които, ако тази прогнозна цифра се окаже вярна, ще достигнат 25%, оценката на експерта за бранша като цяло не е обнадеждаваща. Ръстът за 2002 година в общозастрахователния пазар е между четири и пет пъти по-нисък от очаквания, а 2003 година едва ли ще бъде по-добра според Янчев. Болезненоважен е и проблемът с постигането на баланс в предлагането особено по отношение на цените на застрахователните продукти. В силноконкурентната среда, в която работят дружествата, все по-ярка става тенденцията за прескачане на разумните ценови граници. Така се рискува платежоспособността на дружествата.
Печалбите на компаниите през тази година ще бъдат ограничени и от въвеждането на задължително одитиране по международните счетоводни стандарти (МСС). Причината е в допълнителното провизиране. От тази година например за първи път ще провизират съдебните искове, което също ще има пряко отношение в печалбата на застрахователите.
От друга страна, "реалните резултати на дружествата ще станат ясни едва през тази година със задължителното въвеждане на световните счетоводни стандарти, които ще елиминират възможността за отчитане на резултати, които са реално несъпоставими", коментираха застрахователи. Според тях унифицирането на одита и отчетността е особено важно във финансовия сектор, където контролът по традиция е много силен и специализиран.
Данъчната тежест в застраховането бе определена като "огромна" и от г-н Максим Сираков, първи изпълнителен вицепрезидент на "Алианц България холдинг". "Генерално икономическата политика на правителството е в правилна посока, но в областта на застраховането си остава голямата данъчна тежест", категоричен бе Сираков. Той добави, че е необходимо да се промени системата на сключване на застраховка "Гражданска отговорност", тъй като с кампанийността и сроковете се стига до несключени застраховки на половината от собствениците на автомобили. Според него застрахователните дружества предлагат доста застрахователни продукти, които за момента задоволяват потребностите на българите. "Алианц" работи по създаване на здравен фонд, но потенциалът на потребителите не е толкова голям в тази област, съобщи Максим Сираков.
Според Румен Янчев, изпълнителен директор на "Булстрад", гост в предаването "Портфейл" на "Дарик" радио, при разширяване на пазара в България животозастраховането и пенсионните фондове ще са двете единици, които ще осигурят почти всички инвестиционни проекти в страната. През седмицата той огласи, че "Булстрад" вече финализира регистрацията на собствена здравноосигурителена компаня. Тя най-вероятно ще бъде факт до края на февруари. След това трябва да се подадат документи за лиценз, който вероятно ще бъде сред първите актове, които ще издаде обединеният "Финансов надзор", започващ работа по закон от 1 март.
По този начин на пазара вече ще има действащи три здравни фонда за доброволното здравно осигуряване. Първото такова дружество е "Закрила" и е част от групата "Орел-Г-холдинг". Втори на пазара се появи здравният фонд "Доверие", собственост на едноименния бивш приватизационен фонд.
Според запознати такива дружества подготвят още ДЗИ и "Интерамерикан".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив