25 Април 2024, 12:36 Днес (6) | Вчера (12)

Застрахователите на имущество преразглеждат покритията заради климатичните промени

27 Август 2021 11:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 август 2021, 11:27

Глобалните застраховани загуби от природни бедствия възлизат на $40 млрд. през първото полугодие на 2021-ва

Активните промени в климата доведоха до сериозни щети за домакинствата, застрахователите и икономиките в света. Все по-силните и яростни бури, проливни дъждове и градушки, смерчове и торнада, наводнения, земетресения и свлачища принуждават застрахователните компании да внесат промени във формулировките на покритите рискове при имуществените полици в САЩ. Дружествата затягат условията за застраховане в опит да се справят с увеличената честота и обеми на щетите от природни бедствия.
Според наскоро публикуван отчет на Swiss Re Institute, глобалните застраховани загуби от природни бедствия са достигнали $40 млрд. през първото полугодие на 2021-ва.
Марта Бейн от застрахователния брокер Arthur J. Gallagher в Северна Америка подчерта, че  свързаните с климата събития стават все по-чести и сериозни и застрахователите настоятелно продължават да прилагат нови формулировки в полиците. За последните 2-3 години застрахователите са увеличили фактическата стойност на защитата срещу щети от градушки и конвективни бури. "Това означава по-ниски застрахователни обезщетения за застрахования", допълни тя.  Съществени промени търпят и франшизите при търговското имуществено застраховане – в районите, изложени на повече градушка, почти стандартно вече се прилага процентна франшиза, докато в недалечното минало стандартна франшиза беше прилагана за всички останали рискове, коментира още Бейн.
След зимната буря Юри, която доведе до спиране на тока в Тексас, в полиците бяха внесени промени в терминологията, която пояснява кога компаниите предоставят покритие за прекъснато електричество. Застрахователите  ограничиха покритието по полиците и след  масовото замръзване на комуникациите през февруари, посочи Браян Дав от USI Insurance Services в САЩ. Според него, ключов момент е разбирането за "промяна на температурите"
Карен Кларк, президент и главен изпълнителен директор на Karen Clark & Co. Допълва, че застрахователите все повече търсят услугите на компаниите за моделиране на климатичните и катастрофичните рискове, тъй като са заинтересувана страна, също както и рейтинговите агенции и регулаторите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив