20 Април 2024, 09:04 Днес (0) | Вчера (10)

Застрахователите са предпазливи на развиващите се пазари заради социалните рискове

25 Юли 2014 11:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 юли 2014, 11:06

Гневът на средната класа от това, че не е получила достатъчно от облагите на растежа, се увеличава в развиващите се икономики и този гняв кара най-големите инвеститори в света да преосмислят как оценяват тези пазари, пише "Ройтерс"

Политическият риск винаги е бил част от реалността за инвеститорите, които са фокусирани върху развиващия се свят, но много от тях сега преценяват кои страни имат нужните институции и правителства, за да овладеят недоволството, избуяло в хаоса на събития като Арабската пролет например.

"Тази средна класа се събужда за факта, че правителството не предлага училищата, пътищата, здравеопазването и жилищата, които средната класа по света получава. Този феномен създава огромно недоволство", обяснява Джордж Марискал от UBS Wealth Management.

Застрахователният пазар показва ясни знаци, че компаниите с международни операции се безпокоят все повече относно социалното недоволство. Много клиенти на застрахователите вече търсят политики, които да покриват т.нар. меки политически рискове като прекалено твърд отговор на гражданските вълнения, който вреди на бизнес перспективите. Те са контрапункт на "тежките" политически рискове, каквато е войната например, казва Андрю ван ден Борн от застрахователния брокер Willis. "Ние виждаме растежа като мек риск – неравенство в доходите, бедност, цени на храните", твърди Ван ден Борн.

Компанията за застраховане и управление на кредитен риск Coface даде негативен рейтинг на Турция и Венецуела, което отразява тяхната политическа нестабилност заради избухналите там граждански вълнения. Бизнесите също все повече осъзнават резултатите от подобно социално недоволство. 

Те оценяват до каква степен то потиска икономическия ръст и лимитира дългосрочната възвращаемост. И преценяват кои правителства са способни да се реформират достатъчно бързо, за да потушат политическото напрежение.

Значителният икономически ръст в развиващите се страни измъкна милиони от бедността и създаде нова средна класа, но неравенството се увеличи в страни като Китай и Индия. 

Инвеститорите вземат под внимание и фактори като стабилността на институциите и правителството. Гражданските бунтове през изминалата година в страни като Бразилия, Чили, Египет, Тайланд и Турция са "систематична опасност".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив