28 Март 2024, 18:55 Днес (11) | Вчера (12)

Застрахователите се надцакват с почти идентични ученически полици

16 Септември 2013 12:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 септември 2013, 12:46
Под лиценза на creativecommons

Ученическата полица полица по принцип е групова. Може да бъде сключена по инициатива на ръководствата на училищата или родителските комитети, които решават какво ниво на застрахователно покритие и каква застрахователна сума да изберат за децата

Ето че настъпи и първият учебен ден, а с него нараснаха и трепетите на родители, ученици и учители във връзка с успешния старт на новата учебна година. 

Подобно тържествено събитие е подходящ момент за родителитеда помислят как да защитят и предпазят децата си от непредвидени събития. Добра възможност за всеки родител е сключването на застраховка в полза на детето, която освен защитна, може да има и спестовна цел. Застраховка Злополука за ученици и деца в детските градини осигурява финансови средства, необходими за покриване на увеличените семейни разходи след претърпяна Злополука от застрахованото дете. 

Практика е застраховка “Злополука на учащи и деца от детските градини и ясли” да се сключва за срок от една година и началото им да съвпада с началото на учебната година. Това означава, че покритието по застраховката обхваща всички ваканции, целия летен период, включително времето на учебна практика, лагери, екскурзии при пътуване в чужбина.

Учителите и обслужващият персонал също могат да бъдат застраховани по условията на застраховката.

Освен основните рискове: временна неработоспособност от злополука или инфекциозно заболяване, трайна неработоспособност от злополука и загуба на живот от злополука, към застрахователното покритие могат да се добавят и допълнителни здравни рискове: медицински разходи от злополука, дневни пари за болничен престой от злополука, суми за оперативно лечение.

Обикновено застрахователната премия за едно дете е в порядъка 1,50 лв. - 2 лв., а застрахователните суми – от хиляда – до десет хиляди лева. 

За лица под 14 години не се носи риска „Смърт вследствие на злополука” (чл. 230, ал. 3 от Кодекса на застраховането).

Този вид полица по принцип е групова. Може да бъде сключена по инициатива на ръководствата на училищата или родителските комитети, които решават какво ниво на застрахователно покритие и каква застрахователна сума да изберат за децата от съответното заведение. Някои компании изискват при включване на преподаватели или друг обслужващ персонал на учебното заведение към групата на застрахованите деца техният брой да не надвишава определен процент от общия брой на застрахованите лица. 

На пазара се предлагат и индивидуални полици, покриващи рисковете “злополука”, “заболяване” и “медицински разноски” на деца под 16 години.

Подобни полици предлагат почти всички застрахователни компании, работещи на българския пазар.

Някои от тях предлагат безплатна застраховка на преподавател, ако убеди родителите на учениците си да сключат такава полица.

ЗАД „Виктория“ пък предлага при застраховане на цяла паралелка „безплатна застраховка на сираци“, като в полицата се включват безплатно тези ученици от класа, които са с един или двама починали родители.

Застраховката е валидна за застрахователни събития станали в учебното заведение или в бита, по време на практики, лагери, пътувания  на територията на България и/или чужбина.

Тези полици покриват трайна и временна загуба на работоспособност вследствие злополука, гражданска отговорност за причинени телесни увреждания на трети лица или нанесени щети на учебното заведение, медицински разноски вследствие на злополука над 10 дни и смърт на застрахования от злополука (само за лица над 14-годишна възраст). 

Груповите застраховки "Злополука" за ученици, студенти и преподаватели се сключват с поименен списък на застрахованите лица, който е част от договора.

По правило застрахователната полица се сключва за срок от 1 година, но някои застрахователи предлагат след договаряне и по-кратки срокове, например само за месец или само за учебната година, като се прилага краткосрочна тарифа.

За учащите в спортни училища се предлага ”Групова застраховка за спортисти” по специалните условия на застраховка ”Злополука за спортисти” – покритие А. По условията на застраховката основни (задължителни) покрития са смърт и трайна загуба на работоспособност от злополука, предлагат се и допълнителни (избираеми) рискове, а именно: ”Временна неработоспособност от злополука над 20 дни и над 40 дни”; ”Медицински разноски, направени вследствие злополука”; ”Репатриране при злополука” и ”Дневни пари за болничен престой поради настъпила злополука”. Могат да бъдат застраховани и учащи, упражняващи даден вид спорт за времето на участие в определено състезание, за определен брой дни – ”Злополука за спортисти – покритие Б”. При този вид покритие застрахователят поема отговорност за събития, настъпили само по време на състезание (вкл. непосредствено съпътстващата го предсъстезателна подготовка/загрявка, които са под надзор и разпореждане на организаторите). По покритие ”Б” се  предлагат същите допълнителни рискове. Застрахователните премии по този вид застраховка за учащи се определят в зависимост от упражнявания вид спорт, срока на застраховката и размера на застрахователната сума.

Подобни полици предлагат още следните компании - Бул Инс, Интерамерикан, QBE, Армеец, Булстрад, Лев Инс, ДЗИ, Дженерали, Евроинс, Уника, ОЗК, „Олимпик“ и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив