06 Май 2024, 04:21 Днес (0) | Вчера (1)

Застрахователите се разделиха за катастрофичния пул

21 Юли 2005 08:55 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Изграждането на катастрофичния пул е на "техническа фаза" и е рано да се говори за конкретен размер на премиите, които ще се плащат

Няма единно становище сред застрахователите дали вноските в катастрофичния пул трябва да са задължителни или не. Според Лука Доков, председател на комисията по катастрофични рискове, ще има задължителна застраховка срещу бедствия. Изпълнителният директор на ЗПАД "Алианц България" Теменуга Ненова заяви по Нова телевизия, че с въвеждането на задължителна вноска хората ще загубят интерес към имуществените застраховки.
Изграждането на катастрофичния пул е на "техническа фаза" и е рано да се говори за конкретен размер на премиите, които ще се плащат. Първо трябва да се определят покритите рискове и необходимият капацитет на пула. И на тази основа да се изчисли размерът на премиите, обясни Румен Гълъбинов, изпълнителен директор на Застрахователна компания "Български имоти". Засега се работи по варианта пулът да покрива риска срещу земетресения и наводнения. Към Асоциацията на българските застрахователи е сформирана комисия по катастрофични рискове.
В регионите, които са по-силно застрашени от тези природни бедствия, премиите ще са по-високи. Но стремежът ще е вноските да не са големи заради социалната функция на пула, каза Гълъбинов. Целта е той да обезщетява собствениците на недвижими имоти, пострадали при наводнения и земетресения. Тук ще действа принципът на солидарността - от много хора по малко, за да може да се обезщетяват пострадалите.
Експерти коментираха пред в. "Сега", че ако събирането на вноските се остави в ръцете на държавни структури, има опасност те да не бъдат превеждани навреме към пула.
Със Световната банка не е договаряна сума, с която да участва при изграждането на пула. Това уточниха от банката по повод на появилите се твърдения за поет финансов ангажимент от между 100 млн. евро и 500 млн. евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив