01 Май 2024, 09:53 Днес (0) | Вчера (13)

Застрахователите ще покриват рисковете на кораби с украинско зърно, само ако имат гаранции

28 Юли 2022 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 юли 2022, 11:59

Премиите, плащани за навлизане във водите на Черно море, паднаха до 2% от стойността на кораба от 5% малко след руската инвазия

Застрахователите са готови да покриват рисковете за кораби, които плават през предложения коридор за износ на украинско зърно, само ако има споразумения за ескорт на международния флот и ясна стратегия за борба с морските мини, казват застрахователи и брокери пред Ройтерс. Очаква се Русия, Украйна, Турция и ООН да подпишат споразумение за възобновяване на транспорта на зърно от Украйна през Черно море. Украинските пристанища са затворени след нахлуването на Русия в Украйна през февруари и морските застрахователи, базирани в Lloyd's of London и London Commercial Insurance Market, очакват допълнителни гаранции предвид потенциалните загуби, свързани с всеки кораб. Трябва да има ескорт, миночистачи, за да бъде оправдан рискът. Приемлив ескорт може да бъде осигурен от съвместни украински и руски кораби, или от ООН, или от неутрална държава като Турция, посочват източници от застрахователните компании. Използването на сателитна технология за идентифициране местонахождението на мини може да помогне при разминирането, заяви военен рисков застраховател, пожелал анонимност. Държави като САЩ, Обединеното кралство или Франция може да разполагат с тази технология.
Повече от 80 кораба са блокирани в Украйна - много с товар на борда, включително зърно – и те трябва да напуснат, преди да могат да влязат нови кораби.
Допълнителните премии, начислявани за по-широкия черноморски регион, са намалели, отразявайки по-голямото доверие в застраховането от февруари насам. Премиите, плащани за навлизане във водите на Черно море, паднаха до 2% от стойността на кораба от 5% малко след руската инвазия, посочват от международния застрахователен брокер Марш.
Според Центъра за изследване на храните и земеползването на института KSE, в селското стопанство общият размер на щетите и загубите от войната се оценява на 27,6 милиарда долара, от които най-големи са загубите поради неприбраната зимна реколта (1,4 милиарда долара) и унищожена техника (926 милиона долара). В резултат на военните действия са загубени (повредени или напълно унищожени) зърнохранилища с общ капацитет от 4 милиона тона. Друга част от зърнохранилищата се намират в окупираните райони и до тях няма пълен достъп. В същото време, поради морската блокада, цените на пшеницата, ечемика, царевицата и маслото в Украйна са паднали с 33,7% към май, в сравнение с периода преди инвазията. В същото време световните цени на зърното и храните се увеличиха значително.
Припомняме, на 22 юли Украйна, Турция, Русия и ООН подписаха в Истанбул споразумение за износ на зърно. Споразумението предвижда създаването на коридор за износ на украинско зърно. Церемонията по подписването на споразумението, на която присъстваха генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, се състоя в двореца Долмабахче - същото място, където края на март се проведоха преговорите на руската и украинската делегации по мирното споразумение. Русия и Украйна подписаха споразумението поотделно: всяка от страните сключи споразумение за зърно с Турция и ООН. Русия беше представена на срещата от министъра на отбраната Сергей Шойгу, който парафира  документа с турския си колега Хулуси Акар. Малко по-рано от Украйна документът беше подписан от министъра на инфраструктурата Александър Кубраков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив