08 Май 2024, 03:36 Днес (0) | Вчера (11)

Застрахователната индустрия в Саудитска Арабия е силно изкривена, според анализатор

13 Декември 2021 13:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2021, 13:23

Като цяло в страната се случват основно задължителните застраховки

Саудитският застрахователен сектор е изправен пред големи предизвикателства и рискове, които причиняват резки колебания във финансовите му резултати. Тези рискове са причинени от структурата на саудитския застрахователен пазар, според финансовия анализатор Хюсеин бин Хамад ал Ракиб. В мнение, публикувано във вестник Al Riyadh, той каза, че съществуващото минимално изискване за капитал за застрахователните компании от 100 милиона саудитски риала (SAR), което е около 26,7 милиона долара, "не създава силни застрахователни компании, способни да се конкурират на пазар, където рискът е висок". Освен това в Саудитска Арабия работят повече от 30 застрахователни компании, което според ал Ракиб, е голям брой. Многото компании и ниския капитал пораждат изкривявания на застрахователния пазар и нелоялна конкуренция, подчерта той. В момента две компании доминират на застрахователния пазар с комбиниран пазарен дял от 70%.
Друго предизвикателство е липсата на застрахователна култура сред саудитците, които свеждат избора си до два вида застраховки. "Тези два вида застраховки са най-рискови, а именно здравната застраховка и застраховката на МПС и тъй като са задължителни, повечето от дейностите на застрахователните компании са концентрирани върху тях и не изискват никакви маркетингови усилия или проучвания на рисковете."
Според ал Ракиб  "решението на всички тези оперативни рискове е да се намали броят на застрахователните компании до 10 компании, да се повиши минималният капитал до 1 милиард SAR и да се задължат компаниите да се слеят, за да се създаде професионална застрахователна индустрия, способна да преодолява предизвикателствата."
Не на последно място застрахователният сектор трябва да има система за борба с измамите, за да гарантира, че застрахователите не плащат неоправдани обезщетения.
Саудитските власти преразглеждат изискванията за минимално внесен капитал за застрахователния сектор. През септември местните медии в Саудитска Арабия публикуваха някои подробности от ревизирания Закон за контрол на кооперативните застрахователни дружества, включително разпоредба, която предвижда минималният внесен капитал на застрахователна или презастрахователна компания да бъде най-малко 300 милиона SAR (80 милиона долара). В момента минималният капитал е 100 млн. SAR за директен застраховател и 200 млн. SAR за презастраховател.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив