30 Април 2024, 13:53 Днес (6) | Вчера (10)

Застрахователната индустрия губи средно $133 млрд. годишно от природни бедствия

01 Ноември 2023 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 ноември 2023, 11:15

Икономическите загуби могат да надхвърлят $400 милиарда

Глобалната средна годишна загуба от природни катастрофи е 133 милиарда долара – нов рекорд в последния анализ, използващ моделите за вземане на решения при екстремни събития на Verisk, съобщи Beinsure. Verisk обяви стартирането на най-новата си актуализация на програмата за собственици на предприятия ISO (BOP) и добави близо 160 нови класификации, за да помогне на застрахователите да бъдат в крак с променящите се рискове. Но не само застрахователната индустрия трябва да се подготви за ежегодни общи застраховани загуби от над 100 милиарда долара от природни катастрофи. Beinsure цитира изследване на AON за вероятни годишни загуби над 200 милиарда долара.
Според Global Catastrophe Loss Report на Verisk за 2023 г., тези стойности са се увеличили значително през десетилетието. "Увеличаването на стойностите на експозиция, предизвикано основно от продължаващото строителство в зони с висока степен на опасност, и нарастващите застрахователни искове – главно поради инфлацията – са най-значимите фактори, влияещи върху увеличаването на загубите от бедствия", каза Бил Черни, президент на Verisk Extreme Event Solutions.
"Друг важен фактор е влиянието на изменението на климата, което често се сочи като основна причина за увеличаване на загубите на застрахователите. Но докато това играе роля, нарастването на експозицията спрямо предходната година и по-високите цени на строителните материали имат много по-голямо краткосрочно въздействие."
Според застрахователите гръмотевичните бури причиняват 70% от застрахователните щети. Загубите от опасности извън традиционните пикови опасности от урагани и земетресения, включително наводнения, силни гръмотевични бури и горски пожари, сега представляват много по-голям дял от общите годишни загуби на застрахователите поради комбинация от по-чести събития и повече "ценни застраховани имоти" при риск.
Силните гръмотевични бури са причинили увеличаване на загубите през последните пет години и вече не могат да се считат за "вторична опасност". През 2023 г. силните гръмотевични бури представляват повече от 70% от застрахованите загуби, с осем събития за много милиарди долари, а според тазгодишния доклад приносът към глобалната средна годишна загуба (AAL), застрахована от силни гръмотевични бури в световен мащаб, е близо 40%. Силните гръмотевични бури в САЩ представляват по-голямата част от тези загуби и сами държат 21% от общия глобален AAL.
Verisk установи още, че глобалните застраховани загуби представляват само около една четвърт от глобалните икономически загуби. Компанията изчислява, че годишните икономически загуби могат да надхвърлят 400 милиарда долара – зашеметяващо число, което подчертава липсата на застрахователна защита, която съществува по света.
Значителната разлика между застрахованите и икономическите загуби е цената на бедствията за обществото. На регионално ниво процентът на застрахованите икономически загуби от природни бедствия варира значително. В Северна Америка, например, приблизително 51% от икономическите загуби от природни бедствия са застраховани, докато в Азия застрахованите загуби представляват съответно само около 12% от икономическите загуби, което отразява много ниското проникване на застраховането в тези региони.
Моделирането на катастрофи остава най-добрият подход за изучаване на риска и презастрахователите могат да използват тези модели, за да поставят последните загуби в перспектива, като същевременно отчитат въздействието на продължаващото нарастване на риска, изменението на климата и нарастващата роля на опасностите отвъд тропическите циклони и земетресения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив