29 Март 2024, 04:05 Днес (0) | Вчера (11)

Застрахователната ни асоциация участва в международен форум по киберсигурност

24 Октомври 2018 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2018, 12:21

Киберзастраховките са едно от ефективните решения, с които организациите могат да управляват риска, категоричен е браншът

Асоциацията на българските застрахователи взе участие в 40-та международна конференция Debating Ethics & Dignity and Respect in Data Driven Life, организирана от Международната асоциация на комисиите за защита на личните данни под егидата на КЗЛД-България. В събитието взеха участие над 200 представители на комисии от различни държави, представители на международни институции и професионалисти от областта на правото, информационните технологии и други. Браншовата ни организация участва в събитието с панел, посветен на киберсигурността и киберзастраховането. Водещите теми в панела бяха: пред какви киберрискове и заплахи са изправени организациите, как ги адресират, включително и в контекста на GDPR и как рискът може да бъде управляван чрез киберзастраховане.

Според генералния секретар на АБЗ Нина Колчакова, която беше модератор на панела, киберсигурността е един от петте основни риска, посочен от Световния икономически форум, пред който държавите, организациите и обществото са изправени. Според Колчакова организациите във все по-висока степен разбират нивото на риск и предприемат действия, с които да го управляват. Един от начините е трансфериране на риска чрез инструментариума на киберзастраховането. Целта на панела на АБЗ е да изследва и представи гледните точки на различните участници в "екосистемата" на киберсигурността и да предложи работещи решения."

Според Румяна Бетова, изпълнителен директор на ЗАД "Евроинс" - една от застрахователните компании у нас, които предлагат киберзастраховки, към момента
очакваните загуби на организациите в резултат на киберпрестъпления се изчисляват на над 400 млрд. долара. Киберзастраховките са едно от ефективните решения, с които организациите могат да управляват риска, като застраховките са и инструмент не само за покриване на финансовите загуби от реализирал се риск, но и за превенция на такива рискове, посочи още Бетова.

Иван Василев от Vilivosoft и I&S Vassilev  подчерта, че стремителното развитие на високите технологии налага необходимостта от въвеждане на стандарти за киберсигурност чрез GDPR.
Спас Иванов от CENTIO professional IT Security посочи, че управлението на киберриска изисква значителни ресурси от страна на организациите, затова следва да се търсят по-оптимални от финансова гледна точка варианти като аутсорсинг на дейностите по киберсигурност и киберзастраховки. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив