29 Март 2024, 08:51 Днес (0) | Вчера (11)

Застрахователни измами изплуват от потопа

05 Февруари 2015 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2015, 10:57
Под лиценза на creativecommons

Кметът на наводненото дуловско село Долец съобщи, че няколко от пострадалите къщи са станали жертва на мародери

Застрахователни агенти очакват измами след потопа, съобщи в. "Новинар", позовавайки се на експерти от застрахователния бранш и на разслмедващи от МВР. Измамници ще се опитат да "яхнат вълната" около наводненията и да се пробват да изкарат някой лев на гърба на пострадалите.

Обикновено бедствията карат тарикатите да изпълзят от дупките си и да се активизират, защото разчитат първо на паниката и второ – на съжалението на хората към трагедията на пострадалите, обясниха застрахователни агенти пред "Новинар".

Застрахователите ще дебнат и разглеждат всеки иск към тях, предупредиха агенти от бранша. И преди се е случвало хора да предявяват искове за щети, нанесени преди стихиите.

Също така и за щети, които умишлено са причинили, за да приберат пари. Щети, които не са имали нищо общо с бури или наводнения, но впоследствие приписани именно на тях, допълниха експертите.

Другият тип измама, която дебне, е с помощите за хора и къщи, които не са пострадали.

Възможно е някой да се опита да си направи безплатен ремонт. Въпреки че имотът му е останал незасегнат, ще подаде иск и не е изключено да получи помощ. Тук ще е доста по-трудно да се преметнат застрахователите, защото те бъркат в собствения си джоб, за да платят, и затова са много внимателни.

От друга страна, общинарите не са толкова внимателни с държавните средства. Това може да даде възможност за тарикатлъци "на дребно".

"Помните 1999 г., когато натовска ракета удари къща в "Горна баня" - коментираха пред "Новинар" очевидци на тогавашното събитие, и обясниха: "Съседи от почти всички улици и къщи наоколо се наредиха на опашка, за да се снабдят с нови прозорци и дограма. Хора, чиито имоти не само че не бяха засегнати, но и дори не са близо до мястото, където падна ракетата".

Във Варненско миналата година при наводненията на опашките за помощи отново имаше хора, живеещи в незасегнати райони.

Застрахователи обясниха, че е добре за хората колкото се може по-бързо да предявят исковете си пред компаниите, защото сега се вижда по-ясно кои щети са пресни. След време може да ви минат с обяснение, че разрухата е стара. И доказването ще е трудно, защото времето ще е заличило пресните следи.

Криминалисти, занимаващи се с измами и кражби, пък разказаха, че е много вероятно сега и телефонните измамници да се задействат с нови сценарии. Те вероятно ще са разновидност на старите – "пострадал близък", "нужда от помощ", "спешна операция" и др. Ще варират с нови елементи, свързани с наводненията, загубена покъщнина, потопени спестявания, рев, сълзи и театър.

Също може да се появи и измама с фалшива благотворителност, която ще праща парите в джобовете на тарикатите. Затова е хубаво помощите да се изпращат на сигурни сметки на проверени вече с времето фирми. Както и на известни в цялата страна телефони, чиито номера са използвани много пъти досега за благотворителност.

Междувременно кметът на наводненото дуловско село Долец съобщи, че няколко от пострадалите къщи са станали жертва на мародери. Те са били оставени празни, след като евакуирали обитателите им. Наглите крадци са се възползвали и са откраднали каквото могат от оставената покъщнина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив