13 Октомври 2024, 23:23 Днес (0) | Вчера (0)

Застрахователните компании очакват високи печалби от олимпиадата

14 Май 2004 17:18 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Застрахователните компании очакват печалби в размер на милиони евро от предстоящата лятна олимпиада в Атина от 13 до 29 август, съобщи Ройтерс.

Саймън Чейлис, журналист от информационната агенция, посочва, че ръководителите на отделните делегации и спонсорите вече са се подсигурили с различни видове полици за игрите в Гърция това лято. Застраховките покриват различни видове щети от евентуални контузии на състезателите до природно бедствие, което може да отложи временно или напълно провеждането на олимпиадата. Въпреки че напрежението ескалира многократно след бомбените взривове в Атина миналата седмица и отправените заплахи за нови атентати, застрахователните компании очакват милиони евро печалба от предстоящите игри.
CNN препоръча на бъдещите гости и на жителите на Атина задължително да си направят застраховка "Живот". Телевизионният канал отчита, че към настоящия момент този вид полици се определя като истински хит на пазара. "Очаквай неочакваното" - това гласи мотото на застрахователите, които предлагат услугата.
От страх от терористични атаки Международният олимпийски комитет (МОК) застрахова игрите в Атина за 170 милиона долара.
Обезщетителната сума е в случай, че игрите бъдат частично или изцяло отменени в случай на война, терористични атаки или природно бедствие.
Президентът на МОК Жак Рог поясни, че полицата е стандартна и не е свързана по никакъв начин със страховете, че олимпиадата в Атина няма да се проведе поради драстични закъснения при строежа на основните спортни съоръжения.
"Всеки, който е инвестирал в игрите, иска да бъде осигурен, заяви Дейвид Брус, главен застраховател в компанията "Хайскокс". Тероризмът е основната заплаха за съвременния свят.
Във всеки един момент и на всяко място може да избухне бомба. Във всеки момент може да се повтори трагедията от 11 септември или спортистите и гостите в Атина да бъдат атакувани със SARS. Това е реалният живот, а не трик за набиране на клиенти." Полиците на големите телевизионни канали, които пряко ще отразяват игрите в Гърция, са на стойност над 350 милиона долара, допълни вестник "Марка".
Междувременно гръцкото правителство официално протестира срещу материали, публикувани в австралийски вестници, в които се дават съвети на хора от континента да не предприемат пътуване за олимпиадата в Атина, ако не е крайно наложително.
В материалите се твърди, че гостите на Гърция могат да бъдат взривени от терористи или да бъдат изнасилени от някой маниак въпреки мащабно афишираните драконовски мерки за сигурност от страна на домакините. Според данни на организаторите за гарантиране безопасността на олимпиадата ще бъдат похарчени над 1.2 милиарда долара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив