28 Септември 2024, 14:46 Днес (0) | Вчера (0)

Застрахователният сектор в ОАЕ ще се удвои до 2010 година

18 Май 2005 15:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Застрахователният сектор в Обединените Арабски Емирства ще се удвои до 2010 година, съгласно прогнозите на регулатора на пазара в страната - Emirates Insurance Association, предаде Al Khalij Times.

В момента на застрахователния пазар в страната работят 43 компании.
Президентът на Emirates Insurance Association - Шейкх Файсал бин Кхалид ал Касим е заявил пред изданието, че очаква ръст от 15 до 20 процента на година, заради "ролята, която традиционно играе застраховането за развитието на всички сектори на икономиката".
"След като Емиратите отвориха застрахователния си пазар за чужди компании, конкуренцията се повиши рязко и на пазара се появиха ножество нови продукти", - е заявил Шейкх Файсал.
ОАЕ откриха застрахователният си пазар за чуждо участие в края на октомври миналата година. Либерализирането на пазара става заради изискването на Световната търговска организация като условие за членството на страната в СТО.
Решението е било взето от Комисията по застраховане в Министерството на икономиката и търговията на Дубай, съобщи тогава служителят в министерството Салих ад Дийн ат Таиб.
В момента със застрахователна дейност са заети 3 500 служители в страната.
В началото на 2005 година ОАЕ въведе нови правила за застрахователите, след като Министерството на икономиката и търговията издаде директива, изискваща от застрахователния сектор да осигури "пълна прозрачност" при предлагането на продуктите си.
Директивата, която встъпи в сила на 5 януари,  изисква от застрахователите в страната да разясняват същността на продуктите си, преди да ги предложат на пазара.
В съответствие с нормативния акт, правителството може да наложи забрана върху рекламата на всеки един застрахователен продукт, ако прецени, че това е необходимо.
Топ-мениджър от местната компания Gulf Insurance Co., който е пожелал анонимност е пояснил пред изданието, че "с един удар властите в страната усложняват ситуацията за чуждите застрахователни компании, които продават инвестиционните си предложения на местния пазар, без да получат предварително разрешение за това. Това е въпросът, който влияеше доскоро върху авторитета на застрахователния сектор в ОАЕ доскоро, тъй като много чужди компании предлага продуктите си без да обясняват условията по договорите".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив